Tagokat toboroz az e-hulladékkezelést koordináló szervezet (2004)

A Parlament a napokban elfogadta az elektronikai hulladékokra vonatkozó termékdíj törvényt, amely 2005. januártól kötelezi az elektronikai termékeket gyártó és forgalmazó cégeket termékdíj fizetésére. Termékdíj mentesség, illetve jelentős költség megtakarítás csak egy hulladékkezelést koordináló közhasznú szervezet megalakításával érhető el. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége – szoros együttműködésben az e-WM Csoporttal – november 30-áig várja az érintett cégek jelentkezését.

Jövőre jelentősen emelkednek majd az elektronikai cégek költségei: a Kormány 2004. szeptemberében elfogadta az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló rendeletét [264/2004. (IX. 23.) Korm. Rendelet, – mely megtalálható az IVSZ honlapján -, illetve az Országgyűlés elé terjesztette a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabályok módosítására vonatkozó törvényjavaslatot.

Az elektromos és elektronikai berendezéseket több kategóriába sorolták, és a rájuk vonatkozó termékdíjat tonnára vetített összegben határozták meg. Az Információs (IT) és távközlési berendezéseket például 100.000 Ft./tonna, míg például a szórakoztató elektronikai cikkeket 95.000 Ft./tonna fizetési kötelezettség sújtja majd. Ezzel jövőre az elektronikai termékekkel kapcsolatos új kötelezettségek köre teljessé válik. Az elektronikai cégek nem halogathatják tovább a felkészülést.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége 2004. elejétől fogva figyelemmel kíséri az elektronikai hulladékokkal, illetve elektronikai termékdíjjal kapcsolatos elképzeléseket. Figyelembe véve a már elfogadott jogszabályok szigorú előírásait, megállapítható, hogy az új kötelezettségeknek a leghatékonyabban egy úgynevezett kezelést koordináló szervezet felállításával lehet eleget tenni.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szoros együttműködést alakított ki a független koordináló szervezet felállítását szervező e-WM Csoporttal. Az e-WM Csoport a magyar piac sajátosságait figyelembe vevő, külföldi mintákra épülő modellt dolgozott ki, melynek központi eleme a konkrét koordinálást végző közhasznú társaság.

E koordináló szervezet megalakítása a végéhez közeledik, de még van lehetőség a csatlakozásra. A szigorú jogszabályi környezetben lehetőség nyílik az érintett cégek költségeinek jelentős mértékű csökkentésére. A koordináló szervezet nem csak az elektronikai hulladékok kezelését, hanem a termékdíj-mentességet is biztosítsa tagjai számára.

A svéd tapasztalatok megvitatása érdekében az IVSZ és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és gyártók Szövetsége és az International Solid Association (ISWA) e-hulladék konferenciát szervez „Elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtésének és kezelésének gyakorlata Svédországban” címmel, 2004. december 8-án, Budapesten.

 

Pingvin 2004.11.21.