Kereskedő gyűjti az e-hulladékot (2005)

Több mint kétszáz kibocsátó cég az Electro-Coord Magyarország Kht. rendszerében.

Augusztus 13-ától az elektronikai termékek gyártói és importőrei felelősek a leselejtezett eszközökből keletkezett hulladékok hasznosításáért, feladataik átvállalására öt koordináló szervezet is létrejött. A rendszer működtetését segíti, hogy új eszköz vásárlásakor a kereskedők kötelesek díjmentesen visszavenni a régi készülékeket.

Új kötelezettséggel kell szembenézniük szombattól az elektronikai termékek gyártásával vagy importálásával foglalkozó hazai cégeknek. Ekkortól kell gondoskodniuk arról, hogy a leselejtezett eszközökből keletkező hulladékokat szelektíven begyűjtsék és feldolgozzák. Az európai uniós kötelezettségnek eleget téve 2008-ra Magyarországon is biztosítani kell, hogy évente lakosonként legalább négy kilogramm e-hulladékot gyűjtsenek be, és ezt – termékcsoporttól függően – legalább 50–80 százalékban hasznosítsák. Ezt az új termékek gyártóinak és importőreinek kell megoldani, ám helyzetüket megkönnyíti, hogy az elmúlt hónapokban öt koordináló szervezet jött létre, amelyek – díjfizetés ellenében – a kötelezettektől átvállalják az e-hulladékok begyűjtésének és feldolgozásának megszervezését.

A gyártó és importőr cégek közül eddig mintegy 350-en regisztráltatták magukat a környezetvédelmi hatóságnál, s közülük legtöbben – szám szerint 204-en – az Electro-Coord Magyarország Kht. rendszeréhez csatlakoztak. A szervezetet tíz hazai háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalat alapította, s a szerződött partnerekkel együtt a cég piaci részesedése eléri a 75 százalékot – közölte Tóth Zoltán. Az Electro-Coord ügyvezető igazgatója a tegnapi tájékoztatón elmondta: az idén 7-8 ezer tonna e-hulladék feldolgozását tervezik, s mintegy 1,5 milliárd forintot fordítanak erre partnercégeik befizetéseiből. A megfelelő mennyiség begyűjtésére az Electro-Coord egy logisztikai rendszert épít ki a kereskedelmi láncokra épülve, amely mintegy 2500 boltra terjed majd ki.

Szombattól a kereskedések minden új elektronikai berendezés vásárlása esetén kötelesek díjmentesen visszavenni a vevők régi készülékeit, így érdekeltek abban, hogy leszerződjenek a leadott eszközök hasznosításáról gondoskodó koordináló szervezetekkel. A házhoz szállított nagy háztartási gépek esetében az üzleteknek kell gondoskodniuk a cseretárgy elszállításáról. A kisebb termékeket – például a mobiltelefonokat – pedig a boltban kialakított gyűjtőhelyen, vagy a hulladékudvarokban és a szervizekben lehet leadni. (NIG)