Betegesen vonzódunk az e-mailjeinkhez? (2005)

Ha úgy érezzük, nem élhetünk anélkül, hogy periodikus rendszerességgel ne ellenőriznénk elektronikus levelesládánkat, ne aggódjunk, nem vagyunk egyedül. A 20 amerikai állam internetezői körében végzett egyik legújabb Opinion Research felmérés szerint — melyet az America Online publikált –, sokan nyaralásuk alatt sem képesek három napnál hosszabb ideig kihagyni frusztráció nélkül e-mail címük ellenőrzését.

Félálomban

A felmérés szerint a megkérdezett 4 ezer internetező átlagosan naponta ötször ellenőrzi postafiókja tartalmát. Már-már beteges függőséget feltételez viszont az a tény, hogy a négyezer felhasználó 41 százalékának első dolga a reggeli ébredést követően az e-mail cím(ek) ellenőrzése, sokuknál ez a tevékenység bizony még az ébresztő reggeli kávét is megelőzi. A megkérdezettek 77 százaléka ráadásul több mint egy e-mail címmel rendelkezik.

Tíz résztvevőből hatnak a nyaralás sem elég jó ürügy arra, hogy magára hagyja postafiókját. Szinte minden válaszadó valamiért rendkívül fontosnak érzi, hogy hozzáférhessen elektronikus levelezéséhez. Az AOL által megkérdezettek közel fele, 47 százaléka munkaideje alatt is rendszeresen ellenőrzi személyes postafiókját.

A telefonszámmal egyenértékű

A Opinion Research összeállítása szerint az e-mail címek cseréje legalább annyira fontos, mint az otthoni, avagy mobiltelefonszámunk közlése új ismerősünkkel. A megkérdezettek 32 százaléka megadja e-mail címét új barátjának, miközben otthoni illetve mobiltelefonszámát 37 és 28 százalékuk tartotta fontosnak megosztani. Meglepő tény az is, hogy a válaszadók egynegyede megosztja e-mail címét gyermekével, házastársával, illetve szobatársával, barátaival, egyszóval közösen használnak egy bizonyos azonosítót.

 

Ady Krisztián 2005.05.30.