Aranyat találtak a kidobott elektronikai hulladékban (2005)

36 települést érintő elektronikai hulladékgyűjtést szervezett a Hatvani Környezetvédelmi Egyesület. Egy tonna elektronikai hulladékban körülbelül 10 deka, tehát 100 gramm ipari minőségű arany található.

36 települést érintő elektronikai hulladékgyűjtést szervezett a Hatvani Környezetvédelmi Egyesület. Nagyon nagy sikere volt a programnak a településeken, pozitív volt a fogadtatás és nagyon sok elektronikai hulladékot és akkumulátort gyűjtöttek össza az aktivisták. Egészen pontosan 40 tonna elektronikai hulladékot és 5-6 tonna akkumulátort. Az összegyűjtött elektronikai hulladékot Gyöngyösön, Hatvanban és Gödöllőn ideiglenesen tárolják, majd folyamatosan elszállítják az ország egyik legnagyobb eletkronikai hulladékfeldolgozó cégéhez, ahol schreder technikával ledarálják ezt a nagy mennyiségű hulladékot és külföldre szállítják. Kint majd kiveszik belőle azokat a még hasznosítható és drága alapanyagokat, amelyek jelentős mennyiségben vannak ezekben az elektronikai hulladékokban. Arany, ezüst, réz található ezekben a készülékekben.
Egy tonna elektronikai hulladékban körülbelül 10 deka, tehát 100 gramm ipari minőségű arany található. Ha idehaza csak ezt vonnák is ki belőle, már nyereséges volna az üzlet.

A Hatvani Környzetvédelmi Egyesület a begyűjtés után kap valamennyi pénzt a hulladék után, de számukra sokkal nagyobb haszon az, hogy ezek a hulladékok nem kerülnek ki a természetbe. A gyűjtésből befolyt összeg éppen arra elég, hogy a program során felmerülő költségeket rendezzék és fedezzék azoknak a vállalkozóknak, szállítmányozó cégeknek, akik üzemanyagköltségben behordják az e-hulladékot a központi gyűjtőhelyekre.

Hubai Grúber Miklós  2005.03.25.