6 dolog, amivel nap mint nap gyilkolod az egészséged a munkában (2019)

Előfordult már, hogy a munkanap végére kínzó derékfájással tértél haza? Esetleg sajogtak a csuklóid? A szemeid is elfáradtak, miután letetted a lantot? Valószínűleg te is elköveted az alábbi 6 hiba egyikét, amivel minden egyes munkanappal kockáztatod az egészséged.

#1 Túl alacsonyan van a laptopod.

Ez az egyik leggyakoribb oka a derékfájásnak. Amikor laptopozunk, hajlamosunk vagyunk összegömbölyödni (nevezhetnénk T-rex pozíciónak is), ez pedig plusz nyomást gyakorol a hátunk alsó részére, pontosabban a derékra. És hogy mi megoldás? Érdemes beruházni egy laptopállványra, amivel kényelmes magasságba emelhetjük a gépünket, már alig pár ezer forintért rájuk lehet akadni a boltokban.

Kapcsolódó kép

#2 A számítógéped az asztal sarkában van.

Vannak, akik szeretnek kifejezetten nyakatekert, furcsa pozíciókban dolgozni, ezzel akkor van baj, ha mindezt azért teszed, mert egyszerűen rosszul rendezted el az asztalodat. Sokan hajlamosak az íróasztal egyik sarkába tenni a monitorjukat, így egy kicsavarodott pózban, kb. 45 fokban kénytelenek ülni, hogy lássák azt. Segíts magadon, és tedd szépen azt a monitort az asztal közepére, hogy ha előtte ülsz, pontosan szembe légy vele. A hátad hálás lesz érte!

#3 Egész álló nap ülsz. Vagy állsz.

Azt mindenki tudja, hogy egész nap ülni kifejezetten káros az egészségre, de nincs ez másképp az egész napos állással sem. Szóval akkor mi a legjobb megoldás? Nem, nem az, hogy akkor fekve dolgozz. Helyette iktass be a napodba mindkettőből elegendőt. Ülj egy kicsit, aztán állj fel, mozgasd meg magad, járj egyet az iroda körül!

Képtalálat a következőre: „sitting cat gif”

#4 Mikor ülsz, a lábaid nem érintik a földet.

A legideálisabb ülőpóz, amikor mindkét lábad a talajon van. Hölgyeknél gyakran előfordul, hogy keresztbe tett lábbal ülnek, de az sem ritka, hogy valaki törökülésben, vagy épp asztalra feltett lábakkal dolgozik. Rövidtávon ezzel nincs nagy baj, hosszútávon azonban a már sokszor emlegetett hátfájás lesz a pillanatnyi kényelem ára. Ha a lábaink nem a talajon vannak, a két legbiztosabb bázisunktól esünk el, így a pozíciónk megtartásához a hátunkat és a nyakunkat kell igénybe vennünk.

#5 Szünet nélkül bámulod a képernyőt.

Az elmúlt 50 évben megsokszorozódott a rövidlátó emberek száma. Hogy miért? Soha ilyen sokat nem bámultuk a kijelzőinket, mint ma. Ennek következtében a szemmozgató izmaink ellustulnak, és ezt idővel csak szemüveggel vagy kontaktlencsékkel tudjuk korrigálni. A jó hír, hogy ezek nélkül is tudsz tenni annak érdekében, hogy megelőzd a bajt. Próbáld ki a 20-20-20 módszert: minden 20. percben, pislogj 20 alkalommal és nézz valami tárgyra, amely 20 lábnyira (azaz 6 méterre) van.

Kapcsolódó kép

#6 Belülről feszít a feszültség.

Mindannyian stresszelünk és feszültek vagyunk olykor. Ez a feszültség (ha nem vezetjük le) a testünkbe ragad, és megbetegít minket. Bizonyos szervekre és területekre koncentrálódik, fájdalmat és gyulladást előidézve adott területen. Találd meg azt a tevékenységet, amely által feloldódik a benned lakozó feszültség. Legyen szó akár sportról, akár hobbiról, vagy egy jó beszélgetésről, ne hagyd, hogy belülről emésszen fel!

A sikeres karrier nem mehet az egészséged rovására. Semmi sem fontosabb annál, mint, hogy amit csak lehet, igyekezz megelőzni. Figyelj oda a testedre, vedd észre a jelzéseit, és kezdj el változtatni már ma!Sas Eszter Krisztinaonline szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: LinkedIn Learning) a ‘Fejlődés’ rovat további cikkei