4 ma még futurisztikus irodai megoldás, ami holnap már az életünk része lesz (2019)

Az elmúlt 20 évben tanúi lehettünk, hogy milyen szép ívet futottak be az irodatér-kialakítások. A dolgozók nagy örömére a design mellé az ergonómia és a hatékonyság növelését célzó egyéb technológiák is bekapcsolódtak.

A folyamatnak azonban közel sincs vége, sőt, egymást érik a látványos és remekül működő megoldások. A kritikus felhasználók pedig sorra megrágják őket, tehát csak az igazán hasznosak maradhatnak. A trendek középpontjában továbbra is az emberközpontúság, a wellbeing, a rugalmasság és a fenntarthatóság áll, de nézzük, hogy ezeken belül mire érdemes idén figyelni.  

1. IoT

Bár az Internet of Things (IoT) már most is számos irodai eszközbe beköltözött, sokan még nincsenek tisztában a kifejezés jelentésével. Az IoT segítségével az elektromos kütyük elérhetővé válnak az interneten keresztül, sőt akár emberi beavatkozás nélkül képesek kommunikálni egymással. A technológia nemcsak a háztartásokban, hanem az irodában is hasznos lehet. Az IoT-érzékelők a begyűjtött és kielemzett adatok alapján koordinálják a munkakörnyezetet a leghatékonyabb munkavégzés érdekében, aminek eredményeként mindig megfelelő fényviszonyok között, a legoptimálisabb hőmérsékleten, elegendő friss levegő befújásával dolgozhatunk.

2. Intelligens tárgyalók

Az irodai megbeszélések nagy része manapság is tárgyalókban történik, ezért fontos, hogy a munkáltató itt is a lehető legjobb feltételeket biztosítsa a munka hatékonysága érdekében. A találkozómenedzselő programok és appok segítenek a szabad helyiségek megtalálásában, lefoglalásában, a létszám és az időpont szerint, sőt a megbeszéléshez szükséges eszközök megrendelésében is. A rendszer minden információt és változást elküld az érintettek számára.

3. Okosbútorok

A helyiségek mellett a bútorokat is elérték a fejlesztések. Az intelligens asztalokat egy online foglalási platformban kereshetjük, és le is foglalhatjuk őket, ami például a co-working terekben igazán jól jöhet. Természetesen választhatunk ülő, álló és állítható modellek közül, amik emlékeznek a paramétereinkre, nem szükséges tehát minden alkalommal beállítanunk őket. A beépített, vezeték nélküli telefontöltők és a mozgásra emlékeztető egészségasszisztens pedig már csak hab a tortán.

4. Okostábla

A bútorok mellett nagyon hasznos megoldás az okostábla is, hiszen mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor egy maratoni megbeszélés végén elhangzik a „majd küldök egy memót az elhangzottakról” mondat. Ha nem ránk esett a feladat, hátradőlve várhatjuk, hogy megérkezzen az iromány, ha viszont mi nyertük meg a feladatot, akkor kezdődhet a flipchartra írt szöveg kibogarászása és bepötyögése.

Jó hírünk van, ez már a múlt, hiszen itt a megoldás, az okostábla. Flipchart helyett – ami egyébként is papírt igényel, tehát nem túl környezetbarát – használhatunk digitális táblát, ami egy szoftver segítségével kapcsolódik a számítógéppel. Ennek köszönhetően használhatunk objektumokat, és a felírt tartalmat le is menthetjük, így rögtön értékes munkaidőt takaríthatunk meg az újrapötyögés helyett.

A kínálat már Magyarországon is figyelemre méltó. A technológiák terén választhatunk a fizikai érintést érzékelő modellek vagy a hagyományos táblákhoz kapcsolható, infra- és ultrahangos, illetve elektromágneses érzékelőket alkalmazó típusok közül is.

Az irodai környezet megállás nélkül fejlődik, hogy minél könnyebbé és hatékonyabbá váljon a munkavégzés. A jelenleg tapasztalható gyors ütem mellett pedig nem tart majd sokáig, hogy az e-mailhez és az okostelefonokhoz hasonlóan az említett újdonságok is a mindennapjaink részévé váljanak.

http://hrpwr.hu/fejlodes/cikk/4_ma_meg_futurisztikus_irodai_megoldas__ami_holnap_mar_az_eletunk_resze_lesz?utm_source=newsletter&utm_medium=hrpwr_hirlevel&utm_campaign=25091