2014 - Az infografika

Infografika

Mi is az az infografika?

Az infografika a meglévő adatsorokat, ismereteket rendszerezi vizuálisan, ezzel segíti elő a gyors megértést és az összefüggések megismerését. Az emberek 65%-a vizuálisan tanul, az információ min. 75%-át látás útján fogadjuk be – az infografika pedig ezt a folyamatot gyorsítja fel. A néző sokkal hamarabb jut hozzá az információhoz kép segítségével, mintha csak olvasná. Egy jó grafikával felkelthetjük a figyelmet, kreatívan és közérthetően mutathatjuk be gondolatainkat. Célja, hogy megakadjon rajta mindenki szeme, nem véletlenül áraszt el minket a nyomtatott és az online média is infografikákkal. Valamint azért is célszerű a grafika használata számukra, mivel viszonylag kis helyen megjeleníthető, és ez például egy újság szerkesztésénél, nyomtatásánál nem elhanyagolható szempont.

Több formátuma elterjedt, lehet hagyományos 2 dimenziós vagy 3 dimenziós térbeli infografika ill. infovideo, statikus vagy dinamikus elvű, színes vagy fekete-fehér. Összeállításához használhatunk fényképeket, rajzokat, diagramokat és szövegeket, azonban az infografika több, mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és informatívabb, mint egy diagram vagy egy írott szöveg.

Története

A módszer valószínűleg már a történelem előtti időkben is létezett, hiszen az infografika az információ átadásának gyors, egyszerű és felesleges adatokat kikerülő formája. Már őseink is barlangrajzokkal illusztrálták utazási élményeiket, az állatállományt és a gabona mennyiségét szintén rajzokkal követték nyomon.

1626      Christoph Scheiner jezsuita csillagász a Nap mozgásával kapcsolatos kutatásainak eredményét szemléltette vele

1790      William Playfair mérnök és politikai közgazdász többféle diagramot talált fel (vonalas grafikon, ozlopdiagram, kördiagram), majd ezeket saját statisztikai adatainak grafikai megjelenítéséhez, értelmezéséhez alkalmazta többek között a The Commercial and Political Atlas című könyvében. Ez az első nyomtatásban megjelent irodalmi mű, mely komplex statisztikai vizualizációs megoldást tartalmaz.

1828      Berlinben kiadták “Administrativ-statitischer Atlas vom Preussischen Staate” című művet, amely huszonkét lapból álló gyűjtemény. A rézbe metszett háttértérképre kézzel rajzolták a tematikát, s a két térképen található felületeket kézzel színezték. Az egyik térképen a népsűrűséget tizenhét különféle színnel ábrázolták a sárgától a bíborig. Ez a térkép nevezhető az első klasszikus értelemben vett felületkartogramnak. Karl Ritter, német földrajztudónak is jelentős szerepe volt az atlasz létrehozásában. Ritter ebben az időben komolyan foglalkozott a mennyiségi adatok rajzi ábrázolásának kérdéseivel.

1857      Florence Nightingale nővér infografika segítségével győzte meg Victoria királynőt arról, hogy fejleszteni kell a katonai kórházat, bemutatva a krími háborúban sérültek számának alakulását.

1861      Charles Joseph több változó felhasználásával infografikát készített Napóleon moszkvai hadjáratáról. A változók között szerepelt a csapatok előrenyomulása, a csapatok mérete, az elhalálozások száma és a hőmérséklet is. A színes vonal jelzi a Moszkvába való bevonulást, míg a fekete vonal a visszavonulást. Ez a grafika kiválóan betölti szerepét, egyszerűen, érthetően mutatja meg, hogyan fogyatkozott meg egy 422 000 katonából álló sereg mindössze 10 000 főre szörnyű időjárási körülmények és a kemény ellenállás miatt.

 

 

 

 

A 20. században tovább fejlődtek az infografikák.

1942      A lettrizmus (betűköltészet) létrejötte. Az avantgardista irányzat hívei szerint szövegnek nem a jelentése a fontos, hanem ábrája, betűje. Képzőművészeti vonatkozásban a betűkkel és kalligráfiával dolgozó festészeti és grafikai irányzatot értjük alatta.

1958      Stephen Toulmin a The Uses of Argument című, 1958-ban megjelent könyvében a gyakorlatban használt érvelések tanulmányozásából indult ki. Az érvek logikai struktúráját elemezve létrehozott egy grafikus ábrázolási módot, ún. érvtérképet, ami lehetővé teszi a leírásukat.

1972      A Pioneer űrszondával infografika szerű képeket küldtek ki az űrbe, hátha megtalálja egy földönkívüli társadalom.

A 21. században még nagyobb teret nyertek az infografikus megjelenítések. A számítógépek és az internet világában rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre elkészíteni infografikánkat. Hasznos és ismert programok: Piktochart, Infogr.am, Visual.ly, valamint a Prezi.com is használható a célra.

Az elmúlt néhány évben terjedésének nagy lökést adott a Facebook és más közösségi oldalak fejlődése és általános használata, mivel alkotásunkat könnyen, egy mozdulattal megoszthatjuk a közösségi oldalakon (facebook, twitter, google+). A csatolt kép figyelemfelhívó szereppel bír, így nagyobb rákattintási arányt érhetünk el infografika használatával.

Infografika készítése

Felhasználható adatok (miután tisztáztuk a pontos célunkat):

·       számok, statisztkák ·       konklúziók
·       folyamatok ·       tények
·       hierarchiák ·       idézetek
·       hálózatok ·       fotók vagy rajzok

Valamint egy program, ami mindezt formába önti nekünk.

Saját infografikáink

Infografikáinkat az óra keretén belül szeretnénk részletesebben bemutatni prezentáció formájában, így itt csak bélyegképként kívánjuk közölni őket.

Ábrajegyzék

  1. ábra: Miért jó ha van infografikánk? (forrás: sikermarketing.hu) 1
  2. ábra: Charles Joseph infografikája 1861-ből 3
  3. ábra: Illyés Gyula képverse (1944) 3
  4. ábra: London metrótérképe 1931-ben (Harry Beck) 3

 

Forrásjegyzék

http://en.wikipedia.org/wiki/Infographic

http://piackutatas.blog.hu/2012/06/08/infografika_a_stilus_elorebb_valo_mint_a_tartalom

http://www.hogyankell.hu/Infografik%C3%A1t_k%C3%A9sz%C3%ADteni

http://www.sikermarketing.hu/infografika_mi_az_az_infografika_es_miert_jo

Braun Tibor: Tudományos kutatási adatok és ismeretek vizuális megjelenítése. In: Magyar Kémikusok Lapja, LXIX/2.

  1. Karvalics László: Információtörténelem. In: Aetas Történettudományi Folyóirat (szerk.: Koszta László), XXVII/4.

 

Tartalomjegyzék

Feladatunk. 1

Infografika. 2

Mi is az az infografika?. 2

Története. 2

Infografika készítése. 4

Saját infografikáink. 4

Ábrajegyzék. 5

Forrásjegyzék. 5