Stresszbosszú (2007)

A dolgozók harmadának okoznak frusztrációt a nyomtató- és egyéb informatikai problémák, de ötödük már attól jobban érezné magát, ha a dokumentumokat gyorsabban és egyszerűbben meg tudná találni a hálózaton.

Európa 18 országában járt utána az „irodai erőszak” legfőbb kiváltó okainak a Canon. A japán irodatechnikai gyártó által készíttetett felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a stresszt kiváltó legfőbb okok nem az elektronikai eszközökre vezethetők vissza. Az európai munkahelyeken 50 százalékban az elhúzódó, értelmetlen megbeszélések dühítik az alkalmazottakat, 48 százalékukat a munkahelyi faragatlanság és gorombaság hozza ki a sodrából – ez utóbbi a leggyakoribb okozója a tettlegességig fajuló kirohanásoknak. A vizsgálat apropóját az a tény adta, miszerint a munkából való kiesés 50 százalékáért a munkahelyi stressz okolható. Ebben az évben az Európai Unió már több mint 20 milliárd eurót fordított a stressz kiváltotta betegségek kezelésére.
Az ICM Research által 2007. augusztus 3–8. között végzett, közel 2000 alkalmazott, köztük 75 magyar irodai dolgozó viselkedését és tapasztalatait vizsgáló online felmérés arra irányult, hogy megismerje, milyen tényezők váltanak ki esetenként tettlegességig fajuló dühöt Európában az irodai dolgozókban. Kiderült, hogy több mint négyötödük a szemtanúja volt már valamely munkatársa kiborulásának. Az északi országok dicsekedhetnek a legnyugodtabb dolgozókkal, hiszen ott a megkérdezetteknek csak a 68 százaléka találkozott a jelenséggel munkahelyén. Olaszország hű maradt temperamentumával szerzett hírnevéhez: szinte minden olasz dolgozó tanúja volt már valamelyik munkatársa dühkitörésének. A válaszadók csaknem kétharmada állította magáról: vele is előfordult, hogy kifakadt a munkahelyén.
Az irodai dolgozók 50 százaléka leginkább a hosszadalmas, értelmetlen megbeszélések miatt veszti el a hidegvérét. A megkérdezetteknek csaknem felét a munkahelyi faragatlanság és a gorombaság dühíti fel. A dolgozókat sújtó további kellemetlenségek közé tartozik a főnök vagy a kollégák támogatásának a hiánya – a hazai megkérdezettek körében ez a tényező 36 százalékkal a harmadik helyen szerepel. Nemzetközi viszonylatban kiváltó ok még az irodai politika (31 százalék) és a rosszul szabályozott irodai hőmérséklet is (37). Az alkalmazottak egyharmadát dühítik nyomtató- és informatikai problémák. Európában a dolgozók egyötödét bosszantja, hogy gyakran hosszú időbe telik megtalálni a dokumentumokat a vállalati hálózaton. A válaszadók 60 százaléka érzi úgy, hogy az iroda nem megfelelő elrendezése fokozza a stresszszintet, 19 százalékuk szerint ez a tény kifejezetten növeli azt.
Az irodai frusztrációk miatti dühkitörések alkalmanként tettlegességig fajulnak. Európai viszonylatban a dolgozók csaknem 9 százaléka állt már bosszút valamely irodai eszközön a vizsgált országokban. A legtöbben – közel 20 százalék – a Magyarországot is magában foglaló kelet-európai régióban és Nagy-Britanniában élték ki a dühüket a környezetükben lévő eszközökön. Az emberek mérgükben a leggyakrabban az íróasztalra vagy az íróasztalon található dolgokra csapnak le, tűzőgépre, tollakra stb. Kiemelt célpont még a mobiltelefon és a billentyűzet (16-16 százalék) is. Azon dolgozók közül, akikkel előfordult, hogy tettlegességhez folyamodtak, 12 százalékuk vallotta be, hogy az irodai nyomtatót rugdosták vagy éppen összetörték.