A Xerox bemutatta a magától törlődő printerpapírt (2008)

A Xerox bemutatta a magától törlődő printerpapírt

A hét elején a Xerox több új vívmánya mellett bemutatta intelligens papír megoldását, ami önmagát törli le. A Xerox pénzelte Palo Alto Research Center 1970-es alapítása óta rengeteg technológiát fejlesztett ki, melyeket jelenleg is használunk – többek közt például az ethernet-csatolót, a grafikus felhasználói felületet (GUI) vagy éppen az egeret. Ma azonban fő kutatási irányuk a nyomtatás és a dokumentumkezelés – fel is találták az okos papírt.A kutatók bemutattak egy olyan papírt, amely újra használható azután, hogy nyomtattak rá, mivel 24 óra elteltével letörli magáról a szöveget. A papír újra és újra használható, körülbelül 100-szor egymás után, ami sokkal környezetbarátabb megoldás még a hagyományos újrahasznosításhoz képest is, nem beszélve a nyomtatási költségekről.

A papír speciálisan kódolt molekulákat tartalmaz, amik a nyomtatóban elhelyezett ulraibolya fényforrás hatására szöveget képeznek a paír felszínén. A molekulák 24 óra elteltével visszarendeződnek az eredeti helyzetükbe, így at írás is eltűnik a papírról. Hő hatására egyébként a visszarendeződés azonnal megtörténik. Maga az ultraibolya fényforrás nagyon kicsi, így mobil nyomtatókban is használható lesz.

Egyelőre fekete-fehér nyomatban hatékony a technológia, így a jó minőségű színes fényképekhez kénytelenek leszünk továbbra is tintát használni.

PC World, 2008. május 01.