Lassan magához tér az európai informatikai piac (2004)

Két év után kedvező jeleket regisztrált az IDC.

Két év brutális spórolás után az idén várhatóan növelik informatikai kiadásaikat az európai felhasználók. Ha hinni lehet az International Data Corp. (IDC) “Fekete könyvének”, az európai vállalatok informatikai költekezése végre lassú emelkedésnek indul. Két év visszaesése után 2004-ben 3,9 százalékkal növekedhetnek a nyugat-európai vállalatok és más felhasználók it-kiadásai. A világgazdaság visszaesése és az ennek nyomán kialakult fagyos üzleti klíma arra késztette a cégeket, hogy brutálisan csökkentsék technológiai költségvetésüket a kilencvenes évek végén elért csúcsokhoz képest. A vállalatvezetők a korábbiaknál sokkal jobban átgondolták, mi is az informatikai szerepe a társaságuk működtetésében, egy ideje gyorsabb megtérülést várnak el az it-beruházásoktól és úgy vélik, a technológiai megoldásoknak szervesebben be kell épülniük a szervezetek működésébe – idézi az IDC jelentését a Financial Times.

Ahogy visszatér a nyereséges működés a vállalatok életébe, úgy enyhül az informatikai szolgáltatókra nehezedő korábbi nyomás – miszerint minél kevesebbért minél többet nyújtsanak, mégpedig lehetőleg azonnal -, és az ő piacuk is kezd magához térni. A mélyrepülés idején elhalasztott beruházások, a telepített hálózatok életciklusának megnyújtása után most egyre több cég kezd szállítót keresni kiöregedő rendszerei cseréjéhez. Elsősorban az asztali gépekhez, szerverekhez és teljes rendszerekhez tartozó infrastruktúra-szoftverek iránti kereslet megélénkülésére lehet számítani, ugyanakkor a tradicionálisan nagyobb jövedelmet ígérő hardvercserék egyelőre elmaradnak. Ennek eredményeképp az IDC szerint a PC-k és a szerverek piacán továbbra is erős nyomás nehezedik az árakra, és ez a szegmens az idén is negatív profitokat produkálhat.

Az elkerülhetetlen frissítéseken túl tehát viszonylag lassan szánják rá magukat az újabb beruházásokra a vállalatok, az IDC úgy fogalmaz, hogy az it-büdzsék “konzervatívak” maradnak. Ugyanakkor bár még mindig a piaci bizonytalanság okozza a legtöbb fejfájást a szállítóknak, ez a hatás egyre haloványabb. Ma már nem a csökkentett, hanem a befagyasztott költségvetések jelentik a problémát a vállalati informatikai főnököknek és az it-szolgáltatóknak. Utóbbiak óvatosan optimistán látják a közeljövőt, megjegyzik, hogy növekszik ugyan a termékeik iránti kereslet, de az értékesítési ciklusok hosszabbak a korábban megszokottnál és a vásárlók viszonylag kevés pénzt fordítanak új projektek indítására.

Sokkal rózsásabb a kép a magánfelhasználók piacán: az emberek szinte mindent keresnek, ami összefügg a mobilkommunikációval. Ebben a szegmensben a szoftverpiac az elmúlt öt év átlagát meghaladó ütemben fog nőni, párhuzamosan azzal, ahogy az új eszközök elterjedése nyomán integrálni kell a háztartások technikai arzenálját (komputerek, fényképezőgépek, nyomtatók, DVD-berendezések). Ugyancsak tempósan nő a biztonsági programok értékesítése, “köszönhetően” az erős vírusveszélynek.

 

Napi Gazdaság  2004.07.18.