Kína megdöntené a Wintel uralmat - házasodik a sárkány és a pingvin (2004)

A Windows és az Intel összefonódása, azaz a Wintel ellen dolgozik a kínai Draglin.
A hong kongi Culturecom Holdings megalkotta a Draglin fogalmat, mely a Wintelhez hasonlóan jött létre: a kínai V-Dragon processzor és a nyíltforrású Linux operációs rendszer kombinációjából származik a név. A távol-keletiek terve pedig (egyelőre helyi szinten) megdönteni a Wintel uralmát, vagyis visszaszorítani azon PC-k számát, melyek Intel CPU-t és Windows OS-t alkalmaznak.

Egyedül ez a terv kudarcra lenne ítélve, de a Culturecom a háta mögé két erős szövetségest talált magának: az IBM-et (amely az új chipeket gyártani és támogatni fogja) valamint a kínai kormányzatot (ez utóbbi eddig is sokat tett a Linux, mint a Windows-nál olcsóbb alternatíva népszerűsítése érdekében). A V-Dragon központi vezérlőegységet a velük egy szinten levő Intel processzorok árszínvonalán vagy azalatt fogják forgalomba hozni, idén körülbelül 1,5-2 milliónyit terveztek legyártani.

A sárkány és a pingvin házassága sokkal mélyebb, mint az Intel és Windows esetében. A nyíltforrású operációs rendszer (mely támogatja a kínai karaktereket is) ugyanis magába a chipbe van beágyazva. A kombináció életképességét jelzi, hogy máris közel másfélmilliós megrendelést kapott rá a Culturecom (amely egyébként még mindig nem változtat sokat az arányon, jelenleg ugyanis Kína PC-piacának körülbelül 90 százalékát az Intel CPU-k uralják).

 

Sy 2004.02.02.