Kevés időd van munka mellett? Csinálj többet! (2006)

Egy nap 24 órából áll, se több, se kevesebb. Ez nem túl sok mindenre elég, azonban tippjeink segítségével megtalálhatod azokat a pontokat, ahonnan lefaraghatsz egy keveset, s máris több idővel gazdálkodhatsz.

A filofaxok, határidőnaplók, számítógépes naptárak korában élünk. Azonban ha valaki szervezett életet él, ez nem jelenti azt, hogy merev szabályokhoz kell ragaszkodnia. A titok abban rejlik, hogy megfelelően kell tudni választani a lehetőségek közül.

Gondold végig, mivel töltöd az idődet. Néha úgy érzed, hogy soha, semmire nincs időd? Ilyenkor érdemes egy kicsit megrendszabályozni szétcsúszó napirendedet, s eldönteni, mi az ami fontos számodra, s mi az, ami másodlagos.

Az alábbi öt tanács segítségével a legtöbbet hozhatod ki a nap 24 órájából.

Tervezd meg a napodat
Sokan elválaszthatatlanok határidőnaplóiktól, mások ki nem állhatják ezeket a könyvecskéket. A jó határidőnapló:

– egyszerre jegyzetfüzet és naptár
– megfelelően kicsi – esetleg elektronikus – hogy mindenhová magaddal vihesd
– van benne hely a teendőid és találkozóid számára
– akad benne külön szekció a telefonszámoknak és címeknek
– nem feltétlenül drága – párszáz, pár ezer forintért bárki találhat megfelelőt (természetesen a határ a csillagos ég)

Egy határidőnapló használatával elkerülheted, hogy apró cetliket ragassz mindenhova, majd lassanként elveszítsd őket. Minden este áttekintve a napodat, már tervezheted is a következőt. Emellett minden hónap elejére beírhatod, hogy mit terveztél az elkövetkezendő négy hétre. Így folyamatosan szem előtt tarthatod, hogy mi az ami fontos számodra.
Listák, rend, szabályok

A teendők listája
Egy ilyen lista elkészítése az egyik leghasznosabb segítség, ugyanis ennek köszönhetően konkrétan áttekinthetővé válik a napod. Ha megírtad a listát, válogasd ki a feladatokat prioritási sorrend alapján. Ezt megteheted pontozásos módszerrel, de akár egyszerű aláhúzással is. Ha csak a legfontosabbakat intézted el, már így is remekül kihasználtad a rendelkezésedre álló időt.

Az elvégzett dolgok listája
Minden nap végén szakíts egy pár percet arra, hogy az előző listáról átvezeted egy másikra azokat a teendőket, amelyeket letudtál a nap folyamán. Ha aggodalmaskodsz az idő és az előtted tornyosuló feladatok miatt, csak vess egy pillantást a listára, s máris megnyugodhatsz.

Mindennek legyen meg a helye
Bár közhely, de igaz: ha mindennek megvan a helye, akkor mindent meg fogsz találni. Gondolj csak bele, hogy mennyi időt pazarolsz arra, hogy keresgéled a kulcsaidat, a pénztárcádat, vagy azt a csekket amit ma be kellene fizetned. Ugye, hogy nem is igényel annyi energiát meghatározott helyen tartani a dolgaidat. Eleinte ugyan pici koncentrációt igényel a dolog, de ha kitartó vagy, rövidesen már rutinszerűen nyúlsz a polc megfelelő részére az éppen szükséges dologért. Ismételgesd magadban: ne tedd le, tedd a helyére!

Felejtsd el a telefont és a tévét
Talán ez lesz a legnehezebb, azonban ezzel spórolhatsz a legtöbbet. Kezdd el jegyezni, hogy mennyi időt töltesz hetente a tévé előtt – meg fogsz lepődni! Ha ezt kiszámolod egy hónapra, vagy akár egy évre nézve, rájössz, hogy mennyi idő megy el az életedből, majdhogynem feleslegesen. Ezen változtathatsz, például kapcsold ki a tévét vacsora közben, vagy a hét egyes napjait nyilvánítsd tévémentessé. Az extra időt fordíthatod a barátaidra, a hobbidra, esetleg továbbtanulásra.

Hasonló szabályok érvényesek a telefonálásra is. Akkor bonyolíts magánbeszélgetéseket, amikor épp van némi kieső időd. Ha nem akarod, hogy a telefon beleszóljon az egyéb teendőidbe, használj üzenetrögzítőt, vagy egyszerűen állítsd némára a telefont és később hívd vissza, aki keresett.

HVG  – 2006.04.07.