Gyomorgörcs a főnök e-mailjétől (2004)

Az e-mail, mint egészségünk befolyásoló tényezője? Igen, az elektronikus levél hatással van az ember vérnyomására – persze nem mindegy, kitől kapjuk és mit írnak benne…

Egy dél-angliai főiskola kutatása szerint az elektronikus levél komoly hatással lehet az azt olvasó fizikai állapotára. Megfigyelésük szerint az alkalmazottak vérnyomása érezhetően megemelkedik, ha a főnöküktől kapott e-mail negatív hangvételű. A fenyegető elektronikus levelek egyáltalán nem hatnak serkentőleg a beosztottakra, sőt! A Buckinghamshire Chilterns Főiskola kutatói szerint ez nagyban visszavetheti az alkalmazottak teljesítményét.

Az, egy pszichológiával foglalkozó konferenciáján ismertetett eredmények szerint hasonló hatással van az is, ha nem alá/fölérendelt kollégá(k)tól kap az alkalmazott fenyegető hangvételű e-mailt. Természetesen leginkább a főnöktől érkező elektronikus levél bír vérnyomásnövelő hatással, ami (ha folyamatosan érkeznek ilyen témájú üzenetek) akár egészségügyi problémához is vezethet, olvasható a beszámolóban. A kutatók szerint ezért sokkal célravezetőbb a vezetőségnek, ha a figyelmeztetéseket személyesen közlik a dolgozókkal – így egyébként a félreértések esélye is kisebb. A vizsgálat 50 önkéntes résztvételével zajlott.

Egy korábban elvégzett felmérés szerint az is stresszt okozhat, ha munkaidőben folyamatosan érkeznek az alkalmazottak postafiókjába az e-mailek – ennek ugyanis figyelemelterelő hatása van, aminek következtében nehezebb a munkára koncentrálni.

 

Sy, 2004.01.21.