Fiam, csak IT-menedzser ne legyél! (2004)

Az egyik vezető IT-szolgáltató, a Synstar legújabb tanulmányát olvasva bizony sok szülő gondolhatja meg magát, lévén a cég által gyűjtött tapasztalatok nem éppen pozitívak.

Nem csodálkozhatunk azon, ha egyre több szülő vélekedik majd a jövőben hasonlóképpen. Röviden összefoglalva: az IT-menedzser egy szegény szerencsétlen egyén, akinek az élete egy fabatkát sem ér. Mindenesetre meglehetősen szkeptikussá válik az ember, ha egy ilyen felvezetésű tanulmányt olvas.

Pedig a java még csak most jön. Az átlagos IT-menedzser mindennapjai stresszesek, ráadásul 97 százalékuk többet dolgozik 37 óránál egy héten, ez utóbbi pedig egyértelműen az Európai Unióban bevett iránymutatásokkal ellentétes gyakorlat. Nem is csodálkozhatunk tehát, hogy a teljesítendő munka mennyisége miatt 42 százaléknak még ebédelni vagy pár percet pihenni sincsen ideje. Pont a pihenő- és az ebédidő rövidsége miatt az IT-menedzserek 62 százaléka készételeket eszik. A tanulmányt készítő szakemberek szerint különösképpen aggasztó, hogy a megkérdezettek 60 százaléka az ajánlott ötből csak mindössze egyetlen zöldség- vagy gyümölcscsomagot fogyaszt el.

Mindezen tényezők ellenére a menedzserek 83 százaléka félti a munkahelyét és emiatt rosszul alszanak. 39 százalékuk azért aggódik, hogy nem tudja elvégezni a rá bízott munkát és feladatokat, míg 70 százalék a rábízott IT-rendszerek stabilitása miatt nyugtalan.

Nem tudni, hogy ezeket az adatokat olvasva, mennyire csappan majd meg az IT-menedzseri poszttal szimpatizáló fiatalok száma, ám még jó, hogy a cég honlapján az olvasható: “segítünk a sztresszes IT-szakembereknek a vállalati rizikók minimalizálásában és a cégpotenciál maximalizálásában”. Ám, hogy ez mennyire hat nyugtatóan a szakemberekre, kérdéses.

 

Berta Sándor 2004.01.10.