Fogynak az üres irodák (2015)

Az első negyedévben több mint 60 ezer négyzetméter bériroda keresletet regisztráltak az ingatlantanácsadók Budapesten, a tranzakciók csaknem fele a Pest központi és a Váci úti alpiacon köttetett. Új épületet nem adtak át az első három hónapban – közölte a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF)

A kihasználatlan területek aránya 2,8 százalékponttal csökkent 2014 azonos időszakához viszonyítva és 0,5 százalékponttal kevesebb, mint az előző negyedévben. Jelenleg az összterület 15,7 százaléka üres, de Dél-Budán csak az irodaterületek 10,2 százalékában nincs bérlő. A fővárosi alpiacok közül a Váci úton a legmagasabb, 17,8 százalékos az üresedés. Az agglomerációban viszont továbbra is átlag feletti, 32,6 százalékos a kihasználatlanság.

A kereslet 64 ezer négyzetmétert tett ki, ami ugyan fele az előző negyedéves szintnek, de csupán 5 százalékkal marad el az első negyedéves kereslet 5 éves átlagától. Változott a megoszlása, az új bérbeadások aránya 43 százalék, a szerződéshosszabbításoké 31 százalék volt. A bővülések 19 százalékot értek el. Egy ingatlant végfelhasználók vettek meg a Nem-Központi Pest alpiacon.

A negyedév legnagyobb ügyletét szerződéshosszabbításra kötötték a Park Atriumban 5.3 ezer négyzetméteren. Az átlagosan bérelt terület nagysága 388 négyzetméter volt, azonos a 2014 első negyedéves átlaggal, de kevesebb, mint az elmúlt 5 évben regisztrált első negyedéves 488 négyzetméteres átlag. A nettó abszorpció csaknem 14 ezer négyzetmétert tett ki az első negyedévben, ennyivel nőtt a teljes bérbeadott irodaállomány egy negyedév alatt.

— A budapesti modern irodaállomány (beleértve a spekulatív és saját tulajdonú épületeket) 3,2 millió négyzetmétert tesz ki a 642 ezer négyzetméternyi saját tulajdonú irodával együtt. —

http://www.napi.hu/ingatlan/fogynak_az_ures_irodak.596144.html