Betemetik a digitális szakadékot?

A kormány azért is hozta létre az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot (IHM), mert elhatározta, hogy betemeti azt a digitális szakadékot, amely ma még kettéosztja a magyar társadalmat – fejtette ki Csepeli György, az IHM politikai államtitkára kedden Budapesten a digitális televíziózásról rendezett konferencián.

A politikai államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja az, hogy az új technológiák, így az információs társadalom által is kínált eszközök, minden háztartás számára hozzáférhetők legyenek. Aláhúzta: a kormány tisztában van azzal, hogy sok új eszköz ma még csak elvi lehetőség az emberek számára.

Csepeli György kifejtette, hogy a kormány többféle módon is támogatja az új technológiák elterjedését, s például azon csoportok számára, akinek túlságosan drága lenne a digitális eszközökhöz való hozzájutás, anyagi támogatást is nyújt.

Csepeli György utalt arra, hogy a kormány talán már jövőre hoz egy olyan határozatot, amely előmozdítja az új technológiák magyarországi elterjedését.

László Géza, az Antenna Hungária vezérizgatója a konferencián elmondta, hogy az európai tapasztalatok, illetve a már elkészült vizsgálatok alapján az új digitális technika 10-15 év alatt Magyarországon is felválthatja az analóg televíziózást. Ennek eredményeként például a jelenlegi három földi csatorna helyén 12-15 program sugárzására lesz lehetőség, a mainál sokkal jobb minőségben. A digitális televíziós másik nagy előnye az is, hogy akár autóban vagy vonaton is nézhető.

A konferencián elhangzott, hogy 2010-ben az európai háztartásoknak már több mint felében digitális televíziót néznek az emberek.

A tervek szerint Magyarországon 2004-ben Budapesten, illetve annak 20-30 kilométeres körzetében már megkezdődhet a digitális adások sugárzása. Ahhoz, hogy az ország 80 százalékában elérhető legyen az új szolgáltatás a jelenlegi eszközök felhasználás mellett, mai áron mintegy 20 milliárd forint értékű beruházás szükséges.

 

MTI 2002.10.08.