Az informatika fejlődésének tíz következménye (2002)

A jó hír az, hogy az informatika fejlődése hatékonyabbá teszi a cégeket – a rossz: kevesebb dolgozóra lesz szükség.

A Gartner Symposium/ITxpo idei konferenciáján ez azonban csak az egyik prognózis volt Carl Claunch, a Gartner kutatási igazgatója 10 pontban foglalta össze intézményének előrejelzéseit

  1. A sávszélesség bővítése költség-hatékonyabb lesz, mint új számítógépeket venni: az optikai sávszélesség képességei évente 100 százalékkal nőnek, míg a számítási kapacitás csak 60 százalékkal. Így kevesebb, de sokkal centralizáltabb adatközpontok jöhetnek létre, a számítási kapacitást pedig az alkalmazásszolgáltatói modell szerint osztják meg.
  2. A legtöbb új rendszer vállalatközi rendszer lesz, mert gyors fejlődésnek indulnak azok a technológiák, amelyek révén összefoghatók lesznek az ellátó lánci rendszerek és egyéb alkalmazások.
  3. Bonyolultságuk ellenére a vállalatközi rendszerek makroökonómiai szempontból lökést adnak a vállalatoknak, hiszen a felhasználók gyorsabban tudnak reagálni az üzleti körülmények változására.
  4. Folytatódik a konszolidáció az informatikai piac sok szegmensében. Az informatikai beruházások visszafogása továbbra is akadályozza a szolgáltatókat, a köztesszoftver-gyártókat és a rendszer és hálózati berendezésgyártókat. A mai szoftvercégek fele 2004-re eltűnik.
  5. Az évtized végéig még érvényben marad a Moore-törvény – hat év múlva egy átlagos PC 40 GHz-es processzorral, 1,5 terabájtos tárolóval 4-12 gigabájt RAM-mal és lapkánként 4-8 CPU-val rendelkezik.
  6. 2007-re a bankok lesznek az információk őrzői és nem az internetszolgáltatók, mert ma már egyre több személyes és pénzügyi információt osztanak meg online.
  7. Az üzleti tevékenység nyomon követése öt éven belül a fősodorba kerül. Az üzletek fürgébbé válhatnak az informatika fejlődésével az új lehetőségek kiaknázásában.
  8. Az alkalmazásokkal kapcsolatos döntéseket az üzleti részlegek hozzák, és nem az informatikai központ. A részlegek közötti kapcsolat és szinkronizálás a mainál jobb lesz.

10. Végül, 2004-re az inga visszalendül a decentralizált informatikai működés felé. Sok cég most a költségcsökkentés miatt centralizál, de a javuló gazdasági körülmények hatására a cégek újból felismerik a decentralizáltság előnyeit, mert így gyorsabban tudnak alkalmazkodni az üzleti feltételek változásához.

 

IDG News Sercive 2002.10.08.