A lélekre is hat a jó iroda (2015)

Hiába a számtalanféle motivációs eszköz, az igazán hatékony munka megfelelő környezet nélkül nem fog menni. Nemcsak a pénz számít, a pszichológiának is kéne, hogy legyen befolyása.

Egy-egy új cég alapításakor, esetleg egy meglevő bővítésekor fontos az ideális iroda kiválasztása. A legtöbb cégvezető elsősorban pénzügyi szempontokat tart szem előtt, és leginkább azt veszi figyelembe, hogy a helyiséget a lehető legolcsóbban bérelhesse és üzemeltethesse. Jobb esetben a cég egyéb érdekei is számítanak, például, hogy – ha a cég profilja azt megkívánja – az ingatlan könnyen megközelíthető, központi helyen legyen. Ez mind érthető, ám Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az emberi tényezők is fontosak.

Itt mutatunk 5 olyan trendet, amiket érdemes követni az iroda át- vagy kialakítása során.

Ne hagyjuk ki a dolgozókat

– Jó esetben kölcsönösen képes alkalmazkodni a munkahely és a dolgozó. Természetesen nem arra gondolok, hogy a munkavállalókkal kell egy ingatlant kiválasztani, viszont feltétlenül indokolt megengedni, hogy az alkalmazottak maguk is részt vegyenek a munkakörnyezetük kialakításában. Csapatonként változhat, hogy tagjai hogyan érzik magukat jobban: ha mindenki egy tömbben ül, vagy inkább kettesével, hármasával. Biztosra vehető, hogy az emberek többségét nyomasztja, ha a többiektől teljesen elszeparálva kell órákat eltöltenie. (Ugyanakkor egy felmérés szerint az egyterű irodákat sem bírják a dolgozók.) Apróságok is sokat számítanak: a falra kihelyezett képek, az ablakokban élő növények komfortosabbá teszik az irodahelyiségeket – mondta a pszichológus. (Nem kell nagy dolgokra gondolni, itt talál például néhány ötletet, aminek sem a tér-, sem az időigénye nem vészes.)

A fény szerepe

Természetes fényben mindenki jobban teljesít, mint mesterséges megvilágításban. A nagyobb irodákban előfordul, hogy míg az ablak mellett ülők jól látnak, a helyiség közepén elhelyezkedők már kénytelenek asztali lámpát is használni.

– Törekedni kell rá, hogy lehetőleg mindenki természetes fényviszonyok között teljesíthesse munkája nagy részét, bár léteznek olyan munkakörök, melyeket hagyományosan az épületek alagsorában szoktak végezni. Ha mód van rá, a karbantartók műhelyét is inkább a felszínen érdemes kialakítani, de jó esetben a dolgozók egyébként megtanulnak alkalmazkodni körülményeikhez: egy bányász is tudomásul veszi, hogy a mélyben csak a lámpák fényével kell beérniük.

Makai szerint a falak színe is befolyásolja a dolgozók hangulatát, és ezáltal teljesítményét. A szakember a meleg színeket – például a barna árnyalatait – javasolja, de itt is érdemes arra figyelni, hogy az adott árnyalat például mennyire nyeli el a beérkező fényt.

Adjunk, hogy kapjunk

Minden jó munkahelyen kialakítanak közösségi tereket is. A szünetekben a dolgozók érthetően szeretnének lazítani. Szívesen elfogyasztanak együtt egy-egy csésze kávét, megesznek egy szendvicset, vagy megbeszélik az előző nap sporteseményeit. Fontos, hogy erre a célra minél otthonosabban berendezett termet kapjanak, ahol akár kényelmes kanapék is elférnek. Amerikában a nagyvállalatok még billiárdasztalokat is elhelyeznek a pihenőszobákban. Hiába tűnhet ez a „munkakerülésre” való felhívásnak, a tapasztalatok szerint épphogy növeli a hatékonyságot. Ugyanis a felüdült dolgozók az asztaluknál már tényleg a feladatukra koncentrálnak.

A fizikai munkára szakosodott cégeknél nem meglepő, ha zuhanyzók is a dolgozók rendelkezésére állnak. Ugyanez más profilú munkahelyeken nem elvárás, de nagyon is értékelhetik a dolgozók. Lássuk be: egy forró nyári napon bizonyára jólesik a megizzadt dolgozónak, ha letusolhat, mielőtt hazaindul, vagy egy új ügyfél fogadása előtt inget vált. Ráadásul ahogy egyre többen váltanak biciklis közlekedésre, még inkább nőhet az igény ilyen kiegészítő lehetőségekre. (És éppen ilyesmiken múlhat az, hogy olyan irodánk legyen, ami magában is vonzza a tehetségeket.)

Természetes, hogy a költségek meghatározzák a lehetőségeket, de az ésszerűség határain belül – hosszú távon – kifizetődő lehet kinyitni a pénztárcát. A felmérések szerint ugyan tény, hogy a munkavállalók túlnyomó többsége a fizetés alapján választ munkahelyet, viszont gondolkodás nélkül elfogadnának valamivel alacsonyabb jövedelmet, ha cserébe javulnának a munkakörülményeik.

A cikk