A legolcsóbb ösztönzés: az irodai növény (2015)

Nem kell drága motivációs programokhoz folyamodni, ha jobb teljesítményre akarjuk serkenteni a dolgozókat. Mint kiderült, az is nagyban javítja a munkahelyi morált, ha növényeket helyezünk el az irodában.

Ha a szó szoros értelmében kizöldítjük az irodát, az, mint egy friss kutatásból kiderült, jót tesz az üzletnek. Az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói két hónapon keresztül vizsgálták az irodai dolgozók produktivitását, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az a munkaerő, akit zöld növények vesznek körül, 15 százalékkal jobban teljesít, mint az, aki lecsupaszított irodában dolgozik.

„Ennek az az egyszerű oka van, hogy a növények és dekorációs elemek azt az érzést keltik a munkavállalóban, hogy az alkalmazójának fontos az egészsége és a jókedve – vélekedett a kutatás egyik szerzője, Alex Haslam pszichológus. – A növényzet kényelmesebbé és élhetővé teszi az irodákat, és így jövedelmezőbbé is” – hangsúlyozta.

A kutatás során összefüggést figyeltek meg a személyes tér és a produktivitás között is. „Azok az irodák, ahol a modern költségcsökkentési szempontok érvényesülnek, kevés személyes teret hagynak a dolgozóknak, és kevés dekorációs eszközt alkalmaznak. Ez viszont rontja a munkavállalók hatékonyságát, megdőlt tehát az a mondás, hogy a kevesebb néha több, a munkakörnyezet területén a kevesebb, az egyszerűen csak kevesebb” – hangsúlyozta a szakértő.

A növények nemcsak a levegő minőségét teszik jobbá az irodában, de megnyugtató támpontot jelentenek a szemnek is. Nagyobb befektetéssel akár egész zöld falakat lehet létrehozni (bár egy magyar startup munkájának köszönhetően talán hamarosan ez is bárki számára elérhető lesz), de ennél sokkal olcsóbban és nem kevésbé stílusosan telerakható egy iroda élő növényekkel.

Idehaza is zsugorodnak a munkahelyek

A kilencvenes évektől a kétezres évek közepéig a nagyméretű íróasztal volt az irodákra jellemző. Íves, „L” alakú munkaállomásokon dolgoztak az emberek azért, hogy a sarkokban elférjen a nagyméretű, komoly mélységet követelő monitor. Ma már elég, ha az íróasztal 80 centiméter mély, és 160 centi hosszú a kényelmes munkavégzéshez. Mivel egyre inkább laptoppal, sőt egy tablettel és egy klaviatúrával lehet dolgozni, talán még ez a méret is sok. Nemcsak a munkaállomások lettek kisebbek, hanem maga a munkavégzés helye is.

Magyarországra még a gazdasági átrendeződés előtt megérkezett a cellás irodarendszer helyett az egyre népszerűbb open office, amikor már csak a funkcionális terek lettek elkülönítettek. Majd, a válsággal ezek a terek is egyre kisebbé váltak. Ennek oka részben a sok leépítés volt, de a további költségcsökkentések is éppen annyira szerepet játszottak az ez irányú döntésekben, így jutottunk el oda, hogy van olyan iroda, ahol 6 négyzetméter jut egy főre.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-legolcsobb-osztonzes-az-irodai-noveny/?utm_source=cikkertesito&utm_medium=email&utm_campaign=cikkertesito