A használt PC-k temetőjévé válnak a fejlődő országok? (2005)

[News.com] A Gartner piackutató cég felmérése szerint egyre népszerűbbek a használt számítógépek, a fejlődő piacokon a kereslet felülmúlja a kínálatot. A piackutató cég azt a számítógépet tekinti használtnak, amelyet első tulajdonosa legalább három hónapig birtokolt, majd másnak adta tovább. A világon használatban levő PC-k közel 10 százaléka másodkézből származó darab — állapítja meg a Gartner.

A Gartner becslése szerint 2005-ben a fejlett piacokra kerülő két PC-re egy használt gép eladása jut majd. A használt PC-k jellemzően az Egyesült Államokból, Japánból vagy Nyugat-Európából származnak és a fejlődő informatikai piacokra, például Kelet-Európába, Afrikába, Ázsiába vagy Latin-Amerikába kerülnek. Az idei ében 200 millió új szermélyi számítógép eladását várja a Gartner.

A kutatás megállapítja, hogy a használt PC-k forgalma az elkövetkező években folyamatosan nőni fog, ahogy fejlődnek a gépek, növekszik a teljesítményük és élettartamuk, ráadásul a környezetvédelmi törvények miatt a legtöbb felhasználónak jobban megéri használt gépét eladni. “A PC-k teljesítményének növekedése megnöveli a használatuk időtartamát” — véli Meike Escherich, a Gartner vezető elemzője. “Ugyanakkor a felhasználók igyekeznek a meglevő gépek élettartamát is meghosszabbítani. Ez fellendítheti a használtpiacot.”

1336368263

 

Az olyan felzárkózó országokban, mint India vagy Kína, a használt PC-k óriási sikerre számíthatnak, hiszen jóval olcsóbban megvásárolhatók mint az új konfigurációk. Ez azonban környezetvédelmi problémákat is felvet: a fejlett országokból a gépek olyan régiókba kerülnek, ahol a hulladéklerakás és újrafeldolgozás még szabályozatlan terület, szakértők attól tartanak hogy Kínában vagy Indiában óriási PC-temetők létesülhetnek, amelyek a környezetre és a dolgozók egészségére is ártalmasak.

 

Bodnár Ádám 2005.09.29.