A DVB-H lett az európai mobil televíziózás szabványa (2007)

Miután a héten döntöttek a GSM-spektrum 3G-adathálózati hasznosításáról, az Európai Unió tagállamainak távközlésért felelős miniszterei tegnap az európai mobil televíziózás szabványosításáról határoztak . A Miniszterek Tanácsa a Bizottság javaslatát támogatva a DVB-H technológiát fogadta el, ami gyakorlatilag kötelezővé teszi azt az összes tagállam, így Magyarország számára is.

A határozatot követően a Bizottság hamarosan felveszi a hivatalos európai szabványok listájára a DVB-H technológiát, aminek egyenes következménye, hogy a tagállamoknak ezt kell propagálnia a mobil televíziózás terjedése érdekében. Ennek célja nem más, minthogy minél egységesebb európai piac jöjjön létre, elkerülve a töredezettséget, aminek eredményeként kiaknázhatóak a méretgazdaságosság előnyei. A frekvenciakiosztásról nem született döntés, ugyanakkor várhatóan a többek között az analóg tévéadások által használt UHF-tartomány esélyes leginkább. A következő lépésben Brüsszel útmutatókat dolgoz ki az engedélyeztetési eljárásokhoz.

A Bizottság szerint ezzel stabil jogi környezet jön létre ahhoz, hogy egész Európában elinduljanak a mobiltelevíziós szolgáltatások — a piac nagyságát különböző becslések több milliárd euróra teszik néhány éven belül. A nemrég Budapestre is ellátogatott Viviane Redingtelekommunikációs és médiabiztos szerint nem szabad elszalasztani a 2008-as UEFA Európa Bajnokság jelentette lehetőséget a mobiltelevíziózás felfuttatására — ez előtt kevésbé technológiai, inkább szabályozási és intézményi akadályok állnak.

DBV-H alapokon már számos tagállamban megindultak a kereskedelmi és tesztadások, ezen a területen azonban Magyarország egyértelműen lemaradt a mezőnyben. Többek között az európai előírások betartása érdekében ugyanakkor ez a hátrány már nem igazán nőhet sokkal tovább, és a jelenlegi helyzet szerint a televíziózás digitális átállásának részeként már jövőre elindulhatnak az első hazai mobiltévéadások.

 

Bizó Dániel