7 dolog, amit tehetünk a stressz ellen (2016)

Stressz van, stressz lesz. Ritka szerencsések azok, akik úgy érzik, teljesen ki tudják iktatni életükből a szélsőséges amplitúdójú helyzeteket. A legtöbben naponta szembesülünk kissé, vagy feszegetően nagy stresszes szituációkkal. A váratlan helyzeteket nem tudjuk megelőzni, de a napi stressz faktort minimalizálhatjuk néhány egyszerű lépéssel, amit beiktatunk a napi, heti rutinunkba.

Zádrovich Alíz coach szerint menekülni nem lehet előle, de sokat tehetünk azért, hogy a mindennapjainkat elkerülje a stressz.

Pozitív indítás

Legyen a kezdet is pozitív. A nap elején, lehet még a reggeli kávé vagy tea mellett, gondoljuk végig, hogy aznapra mit tervezünk. Nem a rágódást kell kora reggel elkezdeni, csak arra koncentráljunk, hogy mi mindent szeretnénk aznap elérni, és hogy mindez a legjobban fog sikerülni. Pár perc, és máris lendülettel indítjuk a napunkat.

Tervezzünk!

A leggyakrabban abból születik a stressz az életünkben, hogy megcsúszunk a feladatainkkal, kötelezettségeinkkel. Ennek, valljuk be őszintén, az egyik oka, hogy túlvállaljuk magunkat, nem merünk nemet mondani. Megelőzhetjük mindezt, ha logikusan, tudatosan átgondoljuk az előttünk álló napot vagy hetet (nem többet, csak rövid távon!), és a feladatokkal sakkozva beosztjuk az időnket. Nem, nem préselünk bele plusz 4 dolgot a keddbe, csak amennyi normális időbeosztással befér. Így kapunk egy praktikus ütemezést, amihez igazodhatunk, és ami segít tartani a ritmust.

Elő a tollal

A szakértők szerint remek stresszlevezető, ha néhány alkalommal elfelejtjük a kütyüket, a laptopot, a telefont és a tabletet. Elő a papírral és a jó öreg tollal! Jegyzeteljünk kézzel a megbeszélésen, gyártsunk emlékeztetőket apró papírlapokra. A képernyő fénye fárasztja a szemet, jó néha mellőzni. A kézzel írás pedig másként mozgatja meg az izmokat, ami jótékony hatású. Egyes kutatások szerint könnyebben dolgozzuk fel az információkat, ha kézzel leírjuk, ez tehát abban is segít, hogy ne érezzük úgy, „ránk omlik”, ami elhangzik például az értekezleten.

Gyalogoljunk, bringázzunk munkába

A friss levegő és a mozgás összes áldásos hatását nem soroljuk most fel, de tény: apróra aprítja a stresszt. Sokan a hétvégére korlátozzák a sétát, biciklizést, mondván, máskor nincs idő rá. Pedig, ha nincs messze a munkahelyünk, akár oda is sétálhatunk! Vagy bármikor leszállhatunk pár megállóval előbb. A pár száz méteres séta is átmozgat, az agyunk pedig hálás lesz a friss oxigénért. Séta közben átgondolhatjuk a napunkat, kitisztul a fejünk, jobb kedvvel vágunk neki az aznapi – vagy épp esti –  etapnak.

Mindig a mostban

Bármit csinálunk, legyen szó nagy projektről vagy apróbb feladatról, csak az adott kérdésekre, elvégzendőkre koncentráljunk. Ha miközben valamit csinálunk, már azon stresszelünk, hogy hogy leszünk kész a következő tíz dologgal, csak egyet érünk el: az is lassabban megy, amivel épp foglalkozunk. Lassabban haladunk, kapkodunk, és szétesik a gondosan megtervezett ütemtervünk. amit (ugye?), a második pontnak megfelelően már elkészítettünk. Merüljünk el a pillanatnyi feladatban, ha vége, tehetünk egy pipát, és áttérhetünk a listánkon lévő következő pontra. A jó időgazdálkodás kulcsa a kontroll. Itt olvashat róla, hogy szerezze vissza!

Stop

Egy heves vita, nehezebb feladat vagy esetleg egy maratoni megbeszélés közben se restelljünk időt kérni, vagy időt adni magunknak. Ha a vita már eldurvult, vagy éppen a határán van, mindenki jobban jár, ha egy kávészünet után, kicsit ráncba szedett gondolatokkal folytatjuk. Ha a feladatok halmaza alatt roskadozunk, pár perc szünet, egy rövid séta, egy kávé vagy tea új lendületet adhat. Tartsunk időnként szünetet!

Mozduljunk meg

Ha hosszú távon szeretnénk stresszmentesen élni, ne legyünk tétlenek a szabadidőnkben sem. A sport kitisztítja az agyunkat, helyére tereli a gondolatainkat. Van, akit a jóga kapcsol ki (ami egyébként néhány éve már kifejezetten társasági sportnak számít – szinte olyan, mint a golf), van, akinek egy brutális bokszedzés kell ahhoz, hogy kiürítse az agyát. Próbáljunk ki többféle mozgásformát, vagy váltogassuk a higgadt, lassú sportokat a kemény edzésformákkal. Nagyjából mindegy, mit, a lényeg, hogy rendszeresen sportoljunk!

A cikk.