úgy mondhatsz nemet, hogy a másik nem tud megsértődni (2018)

Öt pszichológiai trükk, amivel úgy mondhatsz nemet, hogy a másik nem tud megsértődni
Nagy dilemma ez, de hát nem lehet mindenre bólogatni. Elmondjuk, hogyan csináld.

Nehéz ügy. Mindannyian nap mint nap kerülünk olyan helyzetbe, amikor szívünk szerint nemet mondanánk valamire. Vagy valakinek. De nem merünk, mert megsértődik. Nos, a Powerfulmind szerint ha nem akarjuk megerőszakolni önmagunkat, és mindenbe belemenni, de otrombának se szeretnénk tűnni, van megoldás. Íme öt egyszerű trükk, amit a pszichológusok tanácsolnak. Szerintük működik.

1. A bók-szendvics

Egyszerű, de nagyszerű. Tedd be a “nem”-et két pozitív dolog – mondjuk bók – közé, mintha szendvicset csinálnál. Mondjuk egy barátnőd megkér, vigyázz a kisgyerekére, mert moziba mennének a párjával. Kezdd azzal: “De jólesik, hogy rám gondoltatok!” Majd: “Azon az estén sajnos nem érek rá, de…”. Végül: “Mindig olyan jó érzés, ha látom, hogy bíztok bennem.” Ezután ha sértődés van, nem a te készülékedben van a hiba.

2. Az elkerülés

Itt az a lényeg, hogy

úgy mondasz nemet, hogy nem mondod ki magát a szót. Vannak erre udvariassági kifejezések: “Attól félek, az a napom már tele van, de köszönöm, hogy megkértél.”

“Más alkalmakkor szívesen, de most be kell fejeznem ezt a havi jelentést, a főnököm nem várhat.” Kicsit “angolos” technika, de beválik.

3. A kevesebb több

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlmagyarázzák a dolgot, és kitalált sztorikkal próbálják fedezni magukat. Például: “Jajj, pont aznap van a vizsgám!” Ez azért ciki, mert egyrészt hazugság, másrészt mit csinálsz, ha erre azt a választ kapod: “Nem baj, másnap is jó!” Ne magyarázkodj, és főleg ne kamuzz. Egy sima “Sajnálom, de ebben most nem tudok segíteni, de szólj bármikor, ha belefér, örömmel segítek!” bőven megteszi.

4. Kínálj fel más lehetőségeket

Ettől segítőkész is leszel, és a sértődést is elkerülöd. A gyerekfelügyelet példánál maradva, mondd ezt:

“Jövő héttől szabadabb leszek, rád írok, ha már belefér.” Vagy ezt: “Miért nem hívsz fel egy bébiszitter-irodát, adok egy jó számot!” Probléma megoldva.

5. Saját szabályok

Ha a kérés olyan, amely a te belső meggyőződéseddel, szabályaiddal szembemegy, vállald be bátran. Ha borral kínálnak egy születésnapi bulin: “Köszönöm, nem iszom alkoholt, egy limonádé viszont jólesne.” Ha nyári kerékpártúrára hívnak a Balaton körül: “Aranyosak vagytok, de megígértem magamnak, hogy ezen a nyáron csak egy kis passzív falusi pihenést iktatok de, néhány erdei sétával, most nem esne jól egy nagyobb bicajtúra.” Ezzel megszabod a határaidat, és ezt minden értelmes ember tiszteletben tartja. Aki meg nem, az így is, úgy is megsértődne, nem érdemes foglalkozni vele.

A cikk