Tanulás, csoportmunka, mindmap, infografika (2015)

A BKF honlapján egy linkgyűjteményben foglal össze néhány alkalmazást, ami segít tanulásban, csoportmunkában, mindmapping és infografika készítésben:

http://www.bkf.hu/konyvtar/1299/tanulas-csoportmunka-mind-map-infografika.html

Tanulás

Coursera.org
A coursera.org egy olyan oktatási platform, ahol világvezető egyetemek kurzusaira lehet ingyenesen beiratkozni. Nemcsak angol, hanem német, francia vagy akár olasz, orosz, esetleg japán nyelven is tanulhatsz.
A kurzus témái, a teljesség igénye nélkül: gazdaság, pénzügy, oktatás, biológia, kémia, fizika, humán tudományok, zene, matematika, jog stb.
Ha kiválasztottad a számodra megfelelő témát, a saját időbeosztásod szerint haladhatsz, online előadásokat hallgathatsz. Lehetőség van interaktív kvíz kitöltésre, osztálytársakkal és tanárokkal történő folyamatos kapcsolattartásra, sokszor a diákok egymás munkáját értékelik. A kurzus sikeres teljesítésével bizonyítványt/oklevelet kaphatsz.

Join.me
Ingyenes, regisztráció sem szükséges, csak egy fájlt kell letölteni, erre kattintva is indítható a későbbiekben. Fizetős szolgáltatások is elérhetőek. Megoszthatjuk saját képernyőnket a kívánt személyekkel (akiknek elküldjük a hozzáférést – egy linket). Az egeret átadhatjuk a meghívott személyek valamelyikének. Nincs sem hang sem videokapcsolat (telefonos kapcsolat fizetős szolgáltatás), csak azonnali szöveges üzenetküldési lehetőség.

Előadások, szemináriumok /webinariumok/, konzultációk, közös tanulás és feladatmegoldás, és képernyőigényes feladatok esetén, távmunka során is jól hasznosítható.

Openmeetings
Segítségével konferenciabeszélgetés szervezhető. Whiteboard felületen a résztvevőkkel a rajz és a szövegírási lehetőség mellett fájlok és képernyőnk, oszthatóak meg. A meeting rögzíthető és avi vagy flv formában letölthető. Ingyenes, nyílt forráskódú rendszer. Saját üzemeltetéshez szerver oldalra is telepíteni kell. Csak kliens gépen a weboldalon keresztül demo módban használható. A demo ingyenesen használható, telepítés nem, de regisztráció szükséges. Előadások, szemináriumok /webinariumok/, konzultációk, közös tanulás és feladatmegoldás, és képernyőigényes feladatok esetén, távmunka során is jól hasznosítható.


Dropbox

Lehetővé teszi, hogy fájlokat, különböző állományokat osszunk meg az általunk kiválasztott felhasználókkal, valamint bárhonnan elérhessük a Dropboxba feltöltött állományainkat. Biztonsági mentésként is funkcionálhat, ha a saját winchesterünkkel történik valami.  A feltöltött fájlok mappákba rendezhetőek.  Ingyenes, regisztráció szükséges. Lehetőséget ad fájlmegosztásra, szakdolgozati konzultációhoz fájlfeltöltésre, anyagok biztonsági mentésére. Előnye, hogy a szükséges anyagok pendrive nélkül is elérhetőek.

Diigo
Használatához regisztráció szükséges, a program installációt követően működik számítógépen és Ipad-en egyaránt. A feltöltött fájlok bárhonnan bármikor elérhetők. Az oldalak könyvjelzőként megjelölhetőek, címkézhetőek, html és kép formátumban is menthetők. A feltöltött állományok szövegei színessel kiemelhetőek, post-it eszközzel megjegyzés fűzhető hozzájuk, a fontos részek bekeretezhetőek.

Prezi
Tanári előadások, hallgatói kiselőadások powerpoint-hoz hasonló, dinamikusabb, színesebb prezentálása. Zoom-olható prezentációk hozhatóak létre. Megadhatóak hátterek, stílusok, feltölthetőek képek, fájlok, linkelhetőek videók /pl.  Youtube/, a szövegeket pedig bő eszköztár lehetőségeivel formázhatóak. Az ingyenes online szerkesztőben publikussá tehetőek az elkészült anyagok, valamint online is megtekinthetőek, közzétehetőek, illetve letölthetőek saját számítógépre, ahonnan offline elindíthatóak. Támogatja a csoportmunkát is: generálhatóak linkek közös szerkesztésre, illetve elküldhetőek az elkészült anyagok linkje megtekintésre.

Az online szerkesztő alapfunkciói ingyenesek, de regisztráció szükséges.

PDF to Word
PDF formátumú dokumentumokat alakít át szerkeszthető szöveggé. A honlap Mozilla Firefox és Google Chrome böngészőben bizonyos terjedelmi korlátok mellett működik.

JPG to PDF
JPG formátumú dokumentumokat alakít át PDF formátumúvá. Ezáltal több oldalas dokumentum is létrehozható, a kép mérete is alakítható. Regisztrációt nem igényel.

PDF to JPG
PDF formátumú dokumentumokat alakít át JPG formátumúvá. Használata ingyenes, regisztrációt nem igényel.

Videotorium
Oktatási céllal létrehozott videó/audió megosztó portál felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben készített videó-tartalmak számára: tudományos konferenciák, szemináriumok, órarendi előadások, tréningek/képzések, szakmai rendezvények, tudományos kísérletek, tudományos PR, bemutatófilmek, interjúk tekinthetőek meg rajta archív formában és élő közvetítésként egyaránt. Hang- és videófelvételek, valamint az előadások diái hossz- és minőségi korlátozások nélkül ingyenes és korlátlan tárterülettel tölthetőek fel.

Zotero
A Zotero könnyen használható hivatkozáskezelő szoftver. Firefox böngésző kiegészítő, amely segít gyűjteni, rendezni és hivatkozni a kutatáshoz felhasznált forrásokat. Ingyenes, telepítést igényel. Tárolja, kezeli és hivatkozást készít bibliográfiai tételekből. Egy tétel bármi lehet: könyv, folyóirat-cikk, weblapok, művészeti alkotások, a filmek, hangfelvételek, számlák, esetleírások vagy akár szobrok. Az elemek mappákba rendezhetők, címkékkel jelölhetők, megjegyzés fűzhető hozzájuk. A weblapok pillanatképként is menthetők.

  • Mire való a Zotero? (oktatóvideó: itt)
  • Részletes, magyar nyelvű használati útmutató: itt

Mind Map szoftverek

A fogalmi térképekkel a szöveg tartalmi kapcsolatai, az asszociációk vizuálisan jeleníthetőek meg, amellyel fejleszthető a szöveg megértése. A lényegkiemelés és csoportosítás lehetőségével támogatja és fejleszti az önálló tanulás hatékonyságát. Az elkészült fogalmi térképek többféle formátumban is lementhetőek, többek között .pdf; .jpeg mentést is biztosítanak.

Ingyenesen letölthető és telepíthető fogalmi térkép -concept map- készítő szoftverek:

CmapTools – Regisztrációt igényel.

MindJet
Fizetős, 30 napos kipróbálási lehetőséggel. A fogalmi térképen túl projekttervező eszköz is.

MindMeister
Fizetős, regisztrációt követően 30 napos ingyenes kipróbálási lehetőséggel.

Ingyenesen, online működő programok, amelyek nem igényelnek letöltést. A weben elkészült fogalmi térképek lementhetőek:

BubblUS
Online  működő program, nem igényel letöltést. A weben elkészült fogalmi térképek lementhetőek.

Text2MindMap

Infografika

Wordle – Címkefelhő létrehozására alkalmas. Az általunk kiválasztott szövegekből készült címkefelhőben súlyozva kapjuk vissza az előforduló szavakat, a gyakrabban használt szavak vastagabb szedéssel és nagyobb méretben jelennek meg.

Visual.ly – Új alkalmazás, látványos ábrákat gyárt adathalmazokból. Regisztrációt igényel.

Creatly –  Alkalmas fogalmi térkép – concept map – készítésére is. Mutatós ábrákat és diagramokat és gráfokat készíthetünk bármilyen szöveg, blog, regényrészlet stb. Az első 5 használat ingyenes. Regisztrációt igényel.

Tagxedo –  Szövegekből meglepő formákat generál. A felhőre emlékeztető idomok tetszés szerint alakíthatók. Letöltést igényel.

Vizualize me – LinkedIn profilunk alapján vizuálisan megjeleníthetjük önéletrajzunkat.