Szinte mindenki hatékonyabb, ha távmunkában dolgozhat (2017)

Amerikában a dolgozóknak csupán 7 százaléka az, aki úgy érzi, akkor a leghatékonyabb, ha az irodából dolgozhat – többek között ez derült ki a Flex.com ötödik éves felméréséből.

Az, hogy a távmunka sokakat eredményessé tesz, mint az irodában való gubbasztás, nem nagy meglepetés, a Flex.com tavalyi kutatása szintén alátámasztja ezt a nézetet. A felmérésben feltett pontos kérdés úgy szólt, hogy ha valaki egy nagyon fontos projekten dolgozik éppen, melyik az a hely, ahol úgy érzi, a leghatékonyabban fogja elvégezni a munkát. 51 százalék mondta azt, hogy otthon a legproduktívabb; 8% kávézókra, coworking irodákra, könyvtárra szavazott; további 8 százalék az irodájából dolgozna, de csak munkaidőn kívül. 26 százalék válaszolta azt, hogy az irodájába menne, mert nincs más lehetősége, és csupán a válaszolók 7 százaléka mondta, hogy egyértelműen a munkahelyén a leghatékonyabb.

Persze mindez nem menne a technológia adta lehetőségek nélkül: a távmunkához tényleg nem kell más, csak gyors internet, meg mondjuk egy telefon. A távmunka forradalmában a kulturális változások is számítanak: ahogy egyre több Y-generációs lépked feljebb a munkahelyi ranglétrákon, úgy lesz sok cégnél egyre inkább bevett szokás az irodától való távolmaradás lehetősége. Ezzel párhuzamosan pedig minél több ember dolgozik távmunkában, annál több munkahely dönt úgy, hogy ők is nyitnak efelé az újítás felé.

De miért szeretik ennyien, ha a munkahelyük nem zárkózik el a távmunka lehetőségétől? A kérdőívet kitöltők között 2013 óta ezek a top érvek:

  • egyensúlyba kerül a munka és a magánélet (79%)
  • család (52%)
  • időt takarítanak meg (48%)
  • kevesebb stressz (47%)

Akik pedig a távmunka helyszínéül a saját otthonukat választják a legszívesebben, ezért teszik:

  • kevesebb megszakítás a munkatársak részéről (76%)
  • kevesebb zavaró tényező (75%)
  • kevesebb értekezlet (69%)
  • kevesebb idő megy el „office politics”-ra (azaz munkahelyi hatalmi játszmákra, és mindenre, ami ezzel kapcsolatos) (68%)
  • nincs stressz az ingázás miatt (67%)
  • kényelmesebb munkakörnyezet (51%)

A távmunkát preferáló válaszadók jókora része (39%) dolgozó szülő, de sok szabadúszó (26%) és vállalkozó (20%) is szereti, ha nem kell bejárnia.

Ennek a műfajnak is megvannak persze a hátrányai, de sok trükk van, ami megkönnyíti, hogy az ember ne vesszen el benne. A távmunka során is fontos, hogy legyen egy napi rutin, de talán még ennél is lényegesebb, hogy legyen egy fix időpont, amikor mindenképpen befejezzük a munkát. Ha ez nincs meg, elvész az otthonról való dolgozás egyik legnagyobb előnye.

Forbes 2017

a cikk