Óriási felháborodást váltott ki a dolgozók körében az Apple új főhadiszállása (2017)

Az Apple ötmilliárd dollárból, azaz 1280 milliárd forintból épült új főhadiszállásáról szinte csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: monumentális, fenséges, szemet gyönyörködtető, szóval egy igazi építészeti remekmű. Csak egyvalamire nem gondoltak.

Ez pedig az, hogy az irodákhoz, vagy legalábbis külön kis elzárt fülkékhez szokott dolgozók egy része

márpedig az Apple Park teljes koncepciója az “open office” elgondolásra épült. Érthető, hogy ez egyeseknek nem annyira jön be, hiszen a manapság egyre divatosabb, nyitott irodákban a dolgozók jelentős része (jelen esetben 13 ezer dolgozó jelentős része) egymás mellett kénytelen dolgozni, a privát szféra teljes hiányában, ami nem igazán tesz jót a kreativitásnak, és a koncentráció szempontjából sem túl hasznos.

A sztorit az Apple belső ügyeit igencsak jól ismerő John Gruber szellőztette meg, aki az erről szóló podcastjében odáig ment, hogy az elhibázott koncepció valószínűleg kisebb-nagyobb felmondási hullámot idézhet elő az Apple-nél.

– mondta Gruber, amit számos konkrét példával támasztott alá.

Egy 18 éve az Apple-nél dolgozó fejlesztő például arról számolt be e-mailben Grubernek, hogy ha az új irodák nem válnak be, az aktuális projektjük befejezése után búcsút vesznek a cégtől. Gruber több hasonló tartalmú levelet is kapott Apple-alkalmazottaktól, de a felháborodás nem állt meg a mezei dolgozók szintjén.

Gruber szerint például a felhőszolgáltatásokért felelős fejlesztői csapat feje, Eddy Cue annyira elégedetlen volt az új irodákkal, hogy gyorsan lestoppolta maguknak a megüresedő régi székházat, így a felhőszolgáltatásokon dolgozó fejlesztők az Infinite Loopban fognak dolgozni.

Nála is sokkal rosszabbul reagált Johny Srouji, az Apple processzorait (köztük a vadiúj A11 Bionicot) fejlesztő csapat vezetője, aki a terveket meglátva annyira kiakadt, hogy mindenkit elküldött az anyjába, majd építtetett maguknak egy külön épületet a főhadiszállás mellé, mondván “az ő csapata nem fog így dolgozni”.

(Forrás iMagazinBusiness Insider)

http://player.hu/tech-3/apple-park-botrany/

Az Apple Park annyiba került, mint egy olimpia, de úgy is néz ki.

A létesítményre nem véletlenül ragadtak rá az “űrhajó” és “ufó” becenevek: a hatalmas, kör alakú épületen belül kialakított mesterséges erdők és tavak láttán tényleg az az érzésünk támadhat, mintha csak a Randevú a Rámával rejtélyes űrhajója elevenedne meg a szemünk előtt. Hogy micsoda emberfeletti munkát vittek véghez, arról álljon itt néhány szám:

  • Az Apple Park alapterülete 71 hektár, vagyis majdnem akkora, mint a Városliget (aminek a parkosított része 81 hektáron terül el)
  • A főépületben (azaz az “űrhajóban”) 12 ezer ember dolgozik
  • A főépület összetrülete 260 ezer négyzetméter, vagyis ötször annyi, mint a Kossuth tér területe
  • Az Apple parkhoz 14 200 parkoló tartozik
  • És az összköltsége meghaladta az ötmilliárd dollárt, ami 1330 milliárd forint (ez nagyjából egy visszafogottabb olimpia rendezési költsége stadionokkal, infrastruktúra-fejlesztéssel és más egyebekkel együtt)

Ez mondjuk a hálátlan dolgozókat nem hatotta meg, ugyanis a hírek szerint egy részük kifejezetten rühelli az új főhadiszállást.