Nyílt dokumentumszabványok alkalmazását kérik a kormánytól (2008)

A következő 4-5 évben 100-110 milliárd forintot takaríthatna meg az állam a nyílt szabványokon alapuló szoftverek használatára való áttéréssel; ez ügyben a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata petíciót adott át a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központjában.

A márciusban alakult magyar tagozat azt követeli, hogy a költségvetési intézmények az európai gyakorlat mintájára haladéktalanul kezdjék meg az átállást az uniós normáknak megfelelő, úgynevezett Open Document Format szabványon alapuló szoftverek használatára.

A petíciót Bódi Gábor, a MeH EKK vezetője vette át, aki közölte: átolvassák az anyagot, és meglátják, milyen lehetőségeik vannak. A magyar tagozat képviselői a petíció átadását követő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy ha nem nyílt szabványokon alapuló terméket használnak, az olyan, mintha a világon csak egyfajta számítógép, egyfajta zenelejátszó vagy egyfajta autó lenne.

A nyílt formátumú dokumentumok esetén nem kell célszoftvereket vásárolni, azokat bárki ingyenes programokkal is tudja szerkeszteni. A szövetség szerint a hazai gazdasági és közigazgatási, államigazgatási szervezetek munkájában, a magánszférában és a civil szférában is egyre nagyobb teret nyerő digitális dokumentumok megőrzése, archiválása, későbbi megnyitása és olvashatósága egyre bizonytalanabb. Erre a problémára állításuk szerint csak egy olyan formátum jelent megoldást, amely szabványos, és ez a szabvány nyílt.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a magyarországi államigazgatási és közoktatási közbeszerzési gyakorlat lehetetlenné teszi az intézmények áttérését nyílt szabványokra, s versenyellenes módon kifejezetten egyetlen gyártó termékeit részesíti előnyben. Franciaország, Lengyelország, Hollandia, és Horvátország már kormányrendeletben határozott a nyílt szabványok és a nyílt forráskód kötelező alkalmazásáról a teljes államigazgatásban és közoktatásban.

Index – 2008. április 17., csütörtök 16:45