Mennyire jár közel a kiégéshez? (2019)

8+1 jel, amire figyelnie kell

Ha a stressz mindennapi velejárója életének, munkájának, akkor érdemes tisztában lennie azzal, hogy előbb vagy utóbb a kiégés is fenyegetheti. De mi is pontosan a kiégés, mik a tünetei, mikortól beszélhetünk róla, és végül, de nem utolsósorban, hogyan védekezhetünk ellene?

A kiégés állapotát az Amerikai Pszichológusok szakmai szervezetének elnöke, Dr. David Ballard így írja körül: “egy olyan hosszan tartó időszak, amely alatt valaki folyamatos kimerültséget érez, kevés érdeklődést mutat, és ez a munkahelyi teljesítménye csökkenéséhez vezet.” Ballard a kiégést összeköti a krónikus stresszel, elmondása szerint a kiégés kialakulásánál „az elvárások mennyisége meghaladja a stresszorok legyőzésére rendelkezésre álló erőforrást.” Vagyis egyszerűen betemet minket a stressz, és felemészti minden energiánkat.

A kiégésből rendkívül nehéz felépülni, arról nem is beszélve, hogy hatásait utólag sem könnyű felszámolni, hiszen életünk minden területére hatással lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk minden tünetével, hogy még időben lépni tudjunk, ha közeleg a baj.

Energia hiánya

A kiégés egyik jele az állandó fáradtságérzet és kimerülés. Természetesen ne arra gondoljunk, hogy egyszerűen sokszor elálmosodunk munka közben, vagy hazaérve legszívesebben már feküdnénk is le aludni. Ebben az esetben inkább az érzelmi, mentális és fizikai kimerültségről beszélünk, amelyek együttesen is jelentkezhetnek, megnehezítve, vagy akár lehetetlenné téve a napi rutin elvégzését. A kimerültség az energia teljes hiányát jelenti. Egyszerűen minden feladat és probléma – legyen az munkahelyi vagy magánéleti – túl nagy kihívásnak tűnik ahhoz, hogy megbirkózzunk vele.

Motiváció hiánya 

Mindenkivel előfordul, hogy néha nincs kedve kitölteni egy excel táblázatot, felhívni egy üzleti partnert, esetleg bevásárolni a hétvégére. Ez természetes, nem mindenhez lehet mindig kedvünk. A probléma akkor kezdődik, ha életünk semmilyen területén nem tudunk már motiváltak lenni. Vagyis azzal nincsen semmi probléma, ha néha nincs kedvünk bemenni dolgozni, de ha minden nap egyre nehezebb elindulnunk otthonról, és semmi örömöt nem látunk a munkánkban, akkor kiégésről beszélhetünk.

Negatív érzelmek

Frusztráció, cinizmus, harag… Néha minden ember hangulata változik, és teljesen normális, ha egy-egy szituációban rosszul érezzük magunkat. Néha dühösek lehetünk a főnökre, cinikusak lehetünk egy-egy helyzetben, vagy csak legszívesebben felállnánk az asztaltól a túl sok munka miatt. Ám itt is a mennyiség a fontos: a kiégés veszélye akkor áll fenn, ha a rossz lelkiállapot tartóssá válik. Az állandó rosszkedv, a feszültség környezetünkre is rossz hatással van, az emberek lassan elkezdenek kerülni minket, ami aztán még több negatív érzést szülhet. A spirálból így pedig egyre nehezebb kikerülni.

Eredménytelenség

A fentiek persze hamarosan munkahelyi teljesítményünkre is rányomják a bélyeget. A kiégés könnyedén megállapítható abból, ha összevetjük aktuális szakmai eredményeinket egy korábbi időszakéval, amikor még nem érzékeltük magunkon a jeleket. Ahogy a kiégés tünetei egyre erősödnek, úgy romlik folyamatosan eredményességünk is. Nehezen fókuszálunk, kevésbé gondolkodunk kreatívan, feledékennyé és szétszórttá válunk. Persze normális, ha esetenként nem vagyunk képesek 100%-osan elvégezni egy feladatot, ám ha munkánkra állandó panasz van és semmit sem tudunk hosszú ideje rendesen megoldani, az a kiégés egyik legfontosabb jele.

Konfliktusok

A rosszkedvű embereket nem igazán kedvelik embertársaik, éppen ezért gyakran kerülnek velük konfliktushelyzetbe. Ez persze a kiégett ember számára csak egy újabb lökés a stresszspirálba. Viták mindig és mindenhol vannak, ahogy vannak emberek is, akikkel nehezebben értjük meg egymást. Akkor van probléma, ha a viták állandósulnak és mindenkivel, illetve bárkivel szemben ugyanez történik.

Elidegenedés

A kiégett emberek  lassanként mindenkitől eltávolodnak és magányosak lesznek. A kollégákkal már nem kommunikálnak annyit, de még családtagjaikat és barátaikat is elhanyagolják, és inkább választják az egyedüllétet a társasági interakció helyett. Persze néha bármelyikünknek lehet ilyen érzése: olykor jó egyedül lenni és kicsit kiszakítani magunkat a megszokott arcok közül és saját gondolatainkban, érzéseinkben elmélyedni. A probléma akkor kezdődik, ha azon kapjuk magunkat, hogy folyamatosan egyedüllétre törekszünk, megszakítottuk – vagy meglazítottuk – emberi kapcsolatainkat, és legszívesebben elmenekülnénk minden interakció elől.

Káros szenvedélyek fokozódása

A kiégés során tapasztalható tünetek sokszor párosulnak egészségtelen szokásokkal. A dohányzók a stressz miatt egyre többet dohányoznak, a negatív érzelmektől olykor alkoholhoz vagy drogokhoz menekülünk, a reggeli motivációt pedig egyre több és több kávéval próbáljuk elérni. Az alkohol, cigaretta, drogok lassanként a mindennapi életünk velejárói lesznek, beépülnek az életmódunkba, rutinná válnak, módszeresen rombolva egészségünket, ami által szervezetünk még nehezebben fog megküzdeni a stresszel, és egyre kevésbé tudunk megfelelni a kihívásoknak és a feladatoknak.

Álmatlanság

A kiégés korai szakaszaiban először csak nyomokban üti fel a fejét az álmatlanság, majd egyre nehezebben alszunk el, esetleg egy-egy éjszakát is ébren töltünk egy héten. Majd az inszomnia végül állandóvá válik – bármennyire fáradtak vagyunk, nem tudunk elaludni. A krónikus alváshiány  kritikus hatással van egész életünkre és szervezetünkre. A motiváció hiánya miatt a már amúgy is nehezünkre eső munka még fárasztóbb lesz, hiszen energiánk sem lesz rá. Egyre több kávét fogyasztunk, egyre ingerültebbek leszünk és se gondolkodni, se koncentrálni nem tudunk. Az álmatlanság ellen sokan túlzott alkoholfogyasztással „védekeznek”, pedig ezzel inkább csak tovább fokozzák a kimerültséget és a rossz közérzetet.

Gyenge immunrendszer

Persze mindez nem kedvez egészségünknek sem. A kiégés során az immunrendszer ugyancsak egyre gyengül, hiszen rengeteg káros hatás éri, ami miatt egyre többször jelentkezhetnek betegségek. A betegségek pedig tovább táplálják a kiégést: még gyengébbek leszünk, munkahelyünkön még inkább romlik a teljesítményünk, egyre többet hiányzunk, mindezek miatt pedig még frusztráltabbá válunk.

Ha hasonló tüneteket tapasztalunk magunkon, fontos, hogy felkeressünk egy szakembert, és gondolkodjunk el azon, hogyan tudnánk könnyebbé és stresszmentesebbé tenni életünket, min és hogyan változtassunk, hogy kikerüljünk ebből az állapotból, és visszataláljunk régi önmagunkhoz. A kiégés nem játék, és mint láttuk, minden egyes tünet erősíti a többi tünetet. A megoldás, ha figyelünk ezekre a jelekre, hiszen a szervezetünk minden egyes kellemetlenséggel csak figyelmeztetni próbál minket a bajra.

A cikk