Lebuktatja a hazugságot az okosszemüveg (2017)

A mesterséges intelligencia alapú alkalmazások a testbeszéd, a szemmozgás és más jellemzők alapján azonnal kiszúrják, ha valaki füllent, és jelzik az szemüveg tulajdonosának.

A kiterjesztett valóság (AR) és a mesterséges intelligencia (AI) kombinációjának legváratlanabb alkalmazása a valós idejű hazugságvizsgálat lehet.

A klasszikus hazugságvizsgálók, a poligráfok a vérnyomás, a légzés és más fiziológiai jellemzők mérésével próbálják meg kiszúrni az (esetleg) hazugságra utaló stresszszint-emelkedést. Ezek a készülékek azonban nem teljesen megbízhatóak, és eredményük a bíróság előtt nem perdöntő.

A közeljövőben az AI fogja lebuktatni a hazugokat. A rendszer többfajta jelzést (szemmozgás, hanglejtés, testbeszéd) figyelve hoz döntést a közlés igazságtartalmáról.

Az amerikai határőrizeti szervek már tesztelnek egy AVATAR névre hallgató eszközt, amely kérdéseket intéz a belépni szándékozókhoz a poggyász tartalmáról, és a testtartás, a tekintet, és egyéb jellemzők alapján kiszűri, ha valaki rosszban sántikál.

Az AI alapú detektorok már most pontosabbak, mint az emberi szakértők, de rövidesen 90 százalék fölé emelkedik a megbízhatóságuk, és okosszemüveg-alkalmazások formájában mindenütt hozzáférhetőek lesznek.

Úgyhogy kezdjük el gyakorolni az igazmondást!

A cikk