Inkább agyonhajszolt legyen a dolgozó, mint unatkozzon (2008)

Miközben sokan azt gondolják, hogy a napjuk nagy részét láblógatással töltők remekül érzik magukat, míg a túl sokat dolgozók csak panaszkodni fognak, téved, állítja egy friss felmérés.

Azok a munkavállalók, akiknek a tennivalók csak a munkaidő egy kis részét tölti ki igen gyakran elégedetlenek. Ezek az emberek ugyanis gyakran érzik úgy, hogy nem a megfelelő helyen dolgoznak, vagy a munkájuk nincs jól megtervezve, állítja a Sirota Survey Intelligence nevű társaság, mely felmérésében egymillió munkavállalót kérdezett meg világszerte.

Ugyan a túl sok munka egy idő után kiégéshez vezethet, napi szinten ugyanakkor ezek az agyonhajszolt emberek többnyire meg vannak győződve, hogy hasznos tagjai a vállalatuknak, és van értelme annak a munkának, amit végeznek. A felmérést készítő Sirota szakértői szerint miközben egyéni szinten a megítélés eltérő, a nem megfelelő terhelés káros hatással jár az alkalmazottakra és a vállalataikra nézve is. Miután a túlhajszolt munkatársak sokkal több jelzést adnak környezetük és feletteseik számára, mint az unatkozók, így ez utóbbi sokkal komolyabb kockázatokkal jár.

Érdekes módon az agyonhajszolt munkatársak ugyan problémának érzik a magánéletük mellőzését a vállalatuk kedvéért, ám sokkal többször kifogásolták azt, hogy nem kapnak megfelelő támogatást munkatársaiktól.

Mindkét, az agyonhajszolt és unott alkalmazott panaszait is komolyan kell venni, figyelmeztetett a felmérés egyik vezetője, az előbbiek növelik a fluktuációt, hiszen a sok munka miatt esetleg kisebb megterheléssel járó pozíció után néznek. Az unatkozó munkatársak ellen szóló érvek közül ki kell emelni a munkahelyi morál és a termelékenység csökkentését, miközben értékes erőforrásokat vonnak el ezek a kollégák a cégtől.