Ingyen szemüveg a képernyő előtt dolgozóknak (2003)

A számítógépes munkavégzéshez szükséges szemüveg árát a munkáltató biztosítja

 

A képernyő előtti éleslátást biztosító szemüvegek költségét január 1-jétől a munkáltatónak kell biztosítani mindazoknál a dolgozóknál, akik naponta legalább négy órát töltenek számítógép előtt. A képernyő előtti munkavégzés egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló miniszteri rendelet módosított változatát az országos tisztifőorvos ismertette az MTI-vel.

Ungváry György elmondta: a munkáltatónak csak a számítógépes munkavégzéshez elengedhetetlen, egy úgy nevezett harmadik szemüveg árát kell biztosítani. Hozzátette: azoknál munkavállalóknál, akik közel- vagy távollátáshoz szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak, ezek árát nem kell a foglalkoztatónak állnia.

A munkavállalónak a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosához kell fordulnia, aki az érintettet szemészeti vizsgálatra utalja. A munkáltató által megtérítendő, a szemészorvos által felírható szemüveg a szükséges lencséből és a rendeltetésszerű használathoz szükséges keretből áll.

A rendelet szerint nincs olyan értékhatár, amely felett a munkáltató már nem köteles megtéríteni a szemüveget, más eszközöket azonban a foglalkoztató nem köteles finanszírozni dolgozója számára.

 

2003.01.08.