Hogyan vészelje át a home office-t? (2020)


A járványhelyzet miatt szinte mindenkinek megváltozott az élete, és ahol lehetőség van rá távmunkára állnak át a munkavállalók. Ebben a helyzetben egyelőre bizonytalan meddig kell saját otthonunkból ellátni a feladatokat, az átállás pedig senkinek nem egyszerű és az elején talán sok nehézséggel találkozhatunk, míg kialakul egy új, otthoni rutin. Előfordulhatnak technikai nehézségek, figyelmünk otthoni környezetben könnyebben elterelődhet, a munka és magánélet szétválasztása most komoly kihívások elé állít bennünket. Ebben a helyzetben természetes, hogy sok bizonytalanság és feszültség van Önben. Legyen türelmes önmagával, az átállás napról napra könnyebb.

Számos dolgot érdemes megfontolni, amik segítségére lehetnek a távmunkára való átállásban, hogy az otthoni munkavégzés időszaka egy jobb élmény legyen.

A határok kialakítása

Húzza meg a határt a munka és a magánélet között
Állandó a kísértés, hogy munkához vagy szabadidős tevékenységekhez egyaránt használjuk a digitális eszközeinket. Ha otthonról dolgozunk még nehezebb ezeket a határokat meghúzni. Azonban hosszú távon teljesen összemosódhat a munka és a magánélet és egyikben sem tudunk teljes mértékben jelen lenni. Segíthet, ha különböző eszközöket használ, külön telefonja vagy Facebook-fiókja van a munkára és magánéletre.

Otthoni munkaállomás kialakítása
Annak érdekében, hogy a munka és pihenés minél inkább elkülönüljön fontos, hogy fizikailag is húzza meg a határt. Legyen egy hely az otthonában, amit a munkának szentel, ez segíti az összpontosítást. Ha végzett, akkor pedig hagyja el ezt a helyet fizikailag is.

Reggeli rutin
Alakítson ki reggeli rutinokat, amik segítik, hogy a munkára hangolódjon. Öltözzön fel úgy, mint munkába menet szokott, ne hagyja el magát.

Megtervezett munkaidő
Tervezze meg előre munkanapját, ha a munka jellege engedi ennek nem kell egyben 8 órának lennie. Kijelölhet idősávokat, melyekhez különböző feladatok elvégzését rendeli. Így kényelmesen tudja beosztani a munkát, ugyanakkor ez biztosítja a munka elvégzéséhez szükséges kellő nyomást is, hiszen a következő idősávban már mással kell foglalkozni. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy napokat töltsünk az elvégzett munka állandó javítgatásával, ha letelik az idő tovább kell haladni a következő feladatra. A munkanap végén, pedig valóban letehetjük a munkát.

Elterelő tényezők csökkentése
Kérje meg családját, párját, hogy ne zavarják, kapcsolja ki a tévét, jelentkezzen ki a személyes közösségi oldalakról és ne hallgassa a híreket a háttérben.

hrdoktor-home-office-02.jpg

Működjön együtt kollégáival, támogassák egymást

Kollégák támogatása, kapcsolattartás
Még ha az otthoni munkában inkább egyedül vagy néhány kollégájával kell csak szorosan együtt dolgoznia fontos, hogy rendszeresen legyenek olyan csoportos megbeszélések, amin valamennyi kolléga részt vesz. Egyrészt itt a vezető tájékoztathatja a dolgozókat a friss információkról, másrészt itt teret lehet adni az egyéni nehézségeknek és a megküzdési lehetőségeknek. Megtapasztalhatja, hogy mások is hasonló nehézségekkel küzdenek, ugyanakkor közösen a megoldáson is dolgozhatnak.

Saját határok felismerése és kommunikálása
Fordítson különös figyelmet arra, hogy saját igényeit felismerje. A csapatmunkához fontos, hogy a tagok mind tisztán kommunikálják igényeiket és felállítsák határaikat.

Közös célok, csapatmunka, összetartozás
Ha a feladatra összpontosítunk és észben tartjuk, hogy a közösség és a társadalom egésze számára a munkánk mekkora értéket képvisel, ráadásul egy együttérző és hozzáértő vezető támogatása alatt vagyunk egy gondoskodó csapat részei, akkor egyénileg is reziliensebbek leszünk, és eredményesebb megküzdésre válunk képessé.

Teljesítmény a csapatban
Rengeteg bizonytalanság szakad a nyakunkba az otthoni munkavégzés során a teljesítményünkkel kapcsolatban. Mivel a szokásos, főleg időhöz kötött eredmény mérése helyett a konkrét produktivitás kerül előtérbe. Ez a kutatások szerint pozitívan hat a teljesítményre. Ne legyen magával túl szigorú, tapasztalja ki, hogy mennyit bír az adott körülmények között. Ne hasonlítsa magát kollégáihoz és próbáljon reális képet mutatni munkájáról, teljesítményéről másoknak is.

Csapatszellem
Keresse a lehetőséget az informális közös programokra kollégáival. Egy közös kvízjáték, egy közösen megnézett film, vagy a szórakozás más formái mind segíthetnek fenntartani a jó csapat morált, összetartást és a bizalmat. Annál is inkább fontos lehet ez, mert a helyzetből fakadó bizonytalanság mellett kiemelt fontosságúvá válik a bizalom a munka során.

Alakítsanak ki rutinokat az otthon tanuló gyerekekkel

Egy hét végiggondolása előre
A program eltervezése hétfőtől péntekig segíthet abban, hogy kevesebb energiát vegyen el a hétköznapok során. Segít az iskolai szabályokhoz szokott gyerekeknek is, hogy tudjanak koncentrálni és az iskolára jellemző viselkedést előhívni. Az időbeosztás úgy jó, ha hasonlít az iskolai beosztásra. Kisebb gyerekeknek kiemelten fontos a fizikai aktivitás rendszeres beiktatása, idősebbeknél nagyobb tanulással töltött időintervallumok is effektívek lehetnek.

Emlékeztetők beállítása
Sok időpontra és beosztásra nehéz egyszerre odafigyelni és a távmunka során használt eszközök használata tényszerűen rontja az időérzéket. Érdemes ezért csörgő órákat és emlékeztető üzeneteket használni, hogy tudjuk, hogy mikor kell a programunk következő pontjára lépni.

Gyermek személyiségének figyelembe vétele
Fontos az otthoni rutinok kialakítása során, hogy figyeljen gyermeke személyes jellemzőire, amikor kialakítják azokat.

Újragondolás
Figyelje meg, hogy a kialakított rutinok mennyire válnak be családja számra. Adjon magának időt arra, hogy az ideális rutinok kialakulhassanak. 

Küzdjön meg a helyzettel és kerülje el a munkahelyi kiégést

Együttérzés önmagával
A helyzet természetellenes, lehet, hogy nem fog úgy teljesíteni, vagy nem tud úgy helyt állni, mint egyébként. Fogadja el, legyen magával elfogadó és türelmes.

Célok felállítása
Határozza el, hogy mentális egészségéért is tesz, ezzel kapcsolatban pedig alakítson ki tervet, célokat.

Stressz csökkentése
Próbáljon ki stresszcsökkentő technikákat, meditáljon, mozogjon, relaxáljon, kapcsolódjon ki.

Alapszükségletek
Figyeljen minden alapszükségletére, fogyasszon rendszeresen és egészséges táplálékot, figyeljen alvásminőségére.

Szorongás csökkentése
Korlátozza hírfogyasztását, csak megbízható forrásból és behatárolt időt töltve informálódjon.

Értékek és célok
Emlékeztesse magát hosszú távú céljaira, tudatosítsa munkája értékességét. Az egyedüllét és bizonytalanság könnyen kérdőjelezi meg az ember tevékenységének értelmét. Emlékeztesse magát, hogy a szomszédban és mindenhol a világon még rengeteg ember van most hasonló helyzetben, hogy ez most együtt járhat a helyzettel.

hrdoktor-homeoffice2-02.jpg

Valami új megtanulása
Tanuljon valami újat. A mentális frissesség megőrzésében kulcsfontosságú lehet a fejlődésre való igény, a kíváncsiság és a motiváció. Kezdjen bele bátran új dolgok megismerésébe, hogy ezzel is ellensúlyozza bezártságát.

Kapcsolatban maradni
Fontos, hogy szociális távolság fogalmát váltsa fel fizikai távolsággal. Keresse szeretteit rendszeresen, akár az étel elkészítése közben, telefonon, videohívással, vagy egyéb módon. A videofunkció bekapcsolása új impulzusokat adhat a beszélgetéshez és segíthet abban is, hogy teljes figyelmükkel egymásra tudjanak koncentrálni.

Szakmai segítséget kérni
Ha úgy érzi, hogy szükséges, keresse nyugodtan pszichológus kollégáit. Ebben a helyzetben kifejezetten megnőhet a fontossága annak, hogy milyen gyorsan kér valaki segítséget és hogy adekvát ellátásban részesül-e.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.


https://hrdoktor.blog.hu/2020/04/15/hogyan_veszelje_at_a_home_office-t_ii