Flexibilis E-papír (2001)

Az e-papír megjelenéséhez ismét egy lépéssel közelebb kerültünk, ugyanis egy flexibilis elektronikus kijelző prototípusát nemrég mutatták be a nagyközönségnek.
Felbontása egyenlőre még csak pár száz pixeles, de, mint feltalálói mondják, a teszteredmények azt mutatják, hogy a nagyfelbontású képernyőket sokkal olcsóbban is elő lehet majd állítani. Az E-papír célja, hogy elektronikus szöveget tudjanak megjeleníteni vékony, hajlékony lapokon, melyek tapintása és kinézete is hasonló a hagyományos papírokéhoz.

flexie01

 

Ezeket a könyvekhez, újságokhoz vagy a magazinokhoz hasonlóan össze lehetne fűzni, a tartalmat pedig vezeték nélküli technológiával lehetne letölteni hozzá. Nincsen alapvető technikai akadály előttünk – nyilatkozta John Rogers, a Bell Labs munkatársa. Rogers és csapata, a Bell Labs és az E Ink Corporation munkatársai, a kifejlesztett papírjukon szöveget és egyszerűbb ábrákat mutattak be, miközben kézzel hajlítgatták azt. Előreláthatólag olyan akkumulátorokkal szerelik fel ezeket a papírokat, melyek hónapokig bírják majd az energiát szolgáltatni. A fejlesztés során a legfontosabb technikai újítás az úgynevezett mikrokontakt nyomtatás alkalmazása volt.

Ehhez az eljáráshoz, mely hasonlít a gumibélyegző használatához, nincsenek szükségek a drága ‘steril’ flexie02szobákra, amikben a mai elektronikai eszközök nagy részét gyártják. Az elektronikus tinta nem újdonság, csak még így, ebben a formában sehol nem használták. Ez az első alkalom, hogy áramkörök nyomtatására használjuk beintegrálva a bélyegző eljárásba – magyarázza el John Rogers. A megjelenítéshez szükséges komponenseket egy nagyon vékony, egy milliméternél is vékonyabb, hajlékony műanyag lapra nyomtatják fel. A feltalálók bíznak abban, hogy további méretcsökkenést elérve, már ténylegesen hasznos elektronikus papírt tudnak előállítani.

 

Mielőtt kikerülne a laborból a végleges verzió, még szükség van némi fejlesztésre. A jelenlegi tranzisztorok körülbelül 50 mikronosak, szóval csak néhány száz mikronnyi pixelt tudunk elérni, ami azért nem olyan rossz, mert majdnem olyan mintha egy laptop képernyője lenne – mondta Rogers. A prototípusok kijelzőjére nem lehetett ugyan írni, de a szériagyártásnál már ez is működni fog, állítják a fejlesztők.
SuperGamez Hírmagazin 2001. április 24. 15:49, Skoal