Feláll, vagy meghal? (2015)

Amikor ezt a cikket olvassa, nagy valószínűséggel éppen ül – mint ahogy teszi ezt évente 2032 órában, sok más emberhez hasonlóan. A Szilícium-völgyben viszont már azt mondják, az ülés az új dohányzás.

Az idén hivatalosan 254 napot dolgozunk, és – ha nem számoljuk a szabadságunk időszakát, és levonjuk azokat a rövid sétákat, amelyeket az íróasztaltól a központi nyomtatóig teszünk meg, viszont hozzáadjuk azokat az órákat, amelyeket otthon a gép előtt töltünk – legalább 2032 órát ülünk. Ez a szervezetünknek nem előnyös.

A sport nem ellenszer

A napi (legalább) nyolc órát ülők közül sokan szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek, másokon a rák valamely formája hatalmasodik el. A cukorbetegség is gyakoribb azok körében, akik életük nagy részét e pihentető pózban töltik – itt közvetlen összefüggést is találtak a kutatók. Az ausztrál Baker IDI Szív- és Diabétesz Intézet kutatásai szerint 24 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg az 1–16 éves vizsgálat alatt azok, akik naponta nyolc óránál többet ültek – írja a LiveScience.

A helytelen ülés majdnem kétszeresen terheli a porckorongokat az álláshoz képest. Ha a nyomás állandóan féloldalasan vagy egyenetlenül jelentkezik, mozgásszervi betegségek alakulhatnak ki, amelyek a munkaképtelenséget okozó betegségtípusok között a második helyen állnak. A rossz testtartás nemcsak a vázrendszerre, hanem az izmokra és a szalagokra is ártalmas, és fájdalmat okoz. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz, mindez veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét, kialakulnak a fájdalmas, életminőség-csökkenéssel járó elváltozások. A mozgásszegény, ülő életmód jelentősen megnöveli a metabolikus szindróma esélyét is, amely különféle betegségtípusok (szív- és érrendszeri, daganatos) kialakulását bizonyítottan növeli.

Ezt nem ellensúlyozza az sem, ha valaki egyébként rendszeresen sportol, hiszen hiába aktív abban a rövid időszakban a test, a tunyaság–mozgás mutatónk százalékosan még mindig rossz. Kihagyhatatlan, hogy a munkahelyet is megpróbáljuk egészségmegőrző jellegűvé alakítani.

(Bár minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak 50 százalékuk sportol hetente.)

„A karosszékből álljanak hát fel!”

A mozgásszervi prevenció legfontosabb tényezői a szék és az asztal. Az ergonomikus szék gázrugós, szinkronmechanikás, fékezett görgős, derékhajlathoz igazítható, állítható fej- és kartámasszal rendelkezik. Az ergonomikus asztal lényege az állítható magasságban rejlik. De ne arra a típusra gondoljunk, aminek az állítható lába mindössze arra való, hogy egyenetlen talajon is vízszintes lapot tudjunk beállítani! Az ergonomikus asztal az, amely a standard 74 centiméteres magasságról akár további 60–110 centiméterrel megemelhető. Vagyis akár állva is dolgozhatunk.

Olyan munkaasztalokat is kínálnak a leleményes fejlesztők, amelyek futó (pontosabban sétáló)-paddal vagy szobabiciklivel vannak összeépítve. Ez még messze nem általános, ám néhány év alatt az óriáslabdán üldögélő kollégák látványa is megszokottá vált…

Munkáltatóként is megéri egészségesebb irodai berendezést venni: az évek során kialakult mozgásszervi panasz 2–4 hét betegszabadságot hoz, plusz a kezelések miatti munkaidő-kiesést. A legfrissebb felmérések szerint az európai vállalatok évente eurómilliárdokat veszítenek a munkavégzésből azért távolmaradók miatt, akik betegsége összefügg a nem megfelelő munkakörülményekkel – a munkaképtelenség leggyakoribb oka a derékfájás.

 

6 KREATÍV MEGOLDÁS

Szünet

Álljunk fel félóránként, és sétáljunk az irodában! Már az egy-két perces szünetek is érnek valamit, sőt már az is számít, ha legalább néhány derék- és vállkörzést végzünk, vagy nyújtózunk egy nagyot. Ezáltal az izmok és erek megkönnyebbülnek.

Vízszintesen

Pihenésnél, olvasásnál, tévézésnél ülés helyett feküdjünk a földre – kemény felületre –, és polcoljuk fel Z alakban a lábunkat, tehermentesítve a gerincet. Akinek saját irodája van, a hosszabb jelentéseket, kimutatásokat akár az egészséges pózban is olvashatja.

Álló meeting

Szerezzünk be egy bárpult magasságú asztalt a szükséges eszközöknek, és a rövidebb meetingeket tarthatjuk állva. Biztos, hogy senki nem fogja felesleges szócsépléssel a szükségesnél hosszabbra nyújtani a megbeszélést, két legyet ütünk tehát egy csapásra.

Telefonfülke

Modern egyterű irodában, ahol a kollégákat zavarja, ha valaki mellettük hosszabban telefonál, telefonfülkéket hoznak létre, amelyekbe félrevonulva hangszigetelt helyen bonyolítható le a beszélgetés – természetesen állva.

Megbeszélés személyesen

E-mailben egyeztetni valamit egy a szomszéd helyiségben ülő kollégával? Még mit nem! Használjuk ki a lehetőséget egy kis sétára és álldogálásra.

Helyváltoztató munka

Amikor egy feladatot kipipálunk a napi teendőink listáján, álljunk fel, és telepedjünk át egy másik helyre, hogy más és más pont kapja a legnagyobb terhelést. Főleg otthoni munkavégzésnél működik a módszer.

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/felall-vagy-meghal/?utm_source=cikkertesito&utm_medium=email&utm_campaign=cikkertesito