Biztos, hogy jobban dolgozunk otthon? (2017)

Nem éppen ritka, ha a főnök nem lelkesedik a kérésre, hogy a zajos iroda helyett otthon dolgozhassunk. A mérsékelt lelkesedés nem alaptalan: az otthoni munkánál sok minden elvonhatja a figyelmünket. Fegyelem kell tehát – és lakásunkban is profi környezet…

A téma szakértője összegyűjtötte, mire figyeljünk leginkább, ha főnökünknél sikerül elérni az otthoni munkát.

1. Öltözködés

Ami rajtunk van, befolyásolja a lelkivilágunkat. Jól hangzik egész nap pizsamában lődörögni – de jobban fogunk tudni dolgozni, ha annak megfelelően öltözünk. Nem is beszélve arról, hogy adott esetben beüthet egy videokonferencia…

2. Természetes világítás

A természetes világítás termelékenyebbé tesz, alkalmazzuk, ha csak lehet. Húzzuk el a függönyöket, fel a redőnyöket, hogy minél több nappali fény érje íróasztalunkat.

3. Csukott ajtók

Bármennyire is imádjuk kutyánkat-macskánkat – jobb, ha kinn marad. Elvonják figyelmünket, zavarják a koncentrációt – akárcsak a lábainknál játszó kisgyerek. Legyünk egyedül a munkára használt helyiségben, ha erre mód van.

4. Hőmérséklet

A hatékony munkához megfelelő hőmérséklet kell. A túlzott meleg elálmosít, ha dermednek az ujjaink, melléütünk. Az ideális hőmérséklet 24-25 C-fok körül van.

5. El a szemünk elől a lomokkal

Gondolatainknak szabadon kell tudniuk szárnyalni. Rakjuk el szemünk elől a tegnap olvasott könyvet, a kis pingvint, amelyet legutóbbi utunkról hoztunk – és minden egyebet, ami elvonhatja figyelmünket. Áldozzunk viszont ergonomikus billentyűzetre és olyan irodaszékre, amely megtámaszt a kellő helyeken.

6. Legyen kéznél minden irodakellék

Órákra félbeszakíthatja a munkát, ha éppen a legrosszabb időpontban, sürgős munkánál fogy ki a papír a nyomtatóból, vagy hal meg az elem az egérben. Ügyeljünk rá, hogy a szükséges irodaszerekből mindig legyen otthon tartalék.

7. Légy jó magadhoz

Mazsola, dió, egy banán fokozni tudja teljesítményünket. Készítsünk oda magunknak némi nassolnivalót, mellé gyümölcslevet, vagy vizet – folyadék mindenképpen segít a munkában.

8. A háztartás várhat

Gyorsan pakoljuk még ki a mosogatógépet, vagy rakjuk be a szennyest a mosógépbe? Nem – ha munkánk van, semmiképpen ne foglalkozzunk ilyesmivel. A háztartási tennivalók veszik el a legjobban az időt, ezért ha dolgozunk, halasszuk azokat a munka utánra. Ha kételyeink vannak, gondoljunk erre: csinálnék-e most ilyesmit, ha az irodában vagyok?…

9. Határozott munkaidő

Jelöljük ki, mettől meddig kívánunk dolgozni, s közöljük ezt kollégáinkkal, adott esetben ügyfeleinkkel is. A magunk által kiszabott munkaidő legyen viszonylag rövid – ha beható munkát írunk elő magunknak, termelékenyebbek leszünk. (Forrás: Die Welt)

A cikk