A számítógép rejtett költsége (2007)

A számítástechnikai költségeivel kapcsolatban a legtöbben elsőként a hardverek és szoftverek beszerzési árára gondolunk. A tudatosabbak figyelembe veszik az üzemeléssel, például az áramfogyasztással, karbantartással kapcsolatos kiadásokat is. A vállalatok többsége jellemzően ezen is túllépett már, és kalkulál az alkalmazottak betanításához szükséges kiadásokkal és a produktivitással is, ahogyan az IT-eszközök veszélyes hulladékként való ártalmatlanításával. Valószínűleg azonban a legkifinomultabb TCO-kimutatások (teljes birtoklási költség) sem veszik figyelembe azt, hogyan hatnak a PC-k az alkalmazottak egészségére.

A számítógép napjaink egyik, ha sokunk számára nem a legtöbbet használt eszközévé vált a mindennapi életnek, mellyel fizikai kontaktust létesítünk. Annak ellenére, hogy sokszor egész nap használjuk, a legtöbb felhasználó vagy munkahely egyáltalán nem törődik a gépek és környékük tisztításával, és fertőtlenítésével. A tisztítás hiányának és az állandó tapogatásnak az eredménye, hogy a számítógép és környéke hemzseg a kórokozóktól, ami a munkahelyen kifejezetten problematikus, hiszen az alkalmazottak rendszeresen hozzányúlnak egymás gépeihez.

Amint arról az önfertőtlenítő Lexma egerek bemutatkozásával kapcsolatban már írtunk, kutatások bizonyítják, hogy a számítógépek általában fertőzőbbek, mint a mellékhelyiség, mivel utóbbit rendszeresen takarítják. Az egyik kutatás vezetője, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa, Chuck Gerba szerint az így megnövekvő megbetegedések igen sokba kerülhetnek a kiesett munkaerő, elvesztett termelékenység révén — ez főként a járványos időszakokra igaz. A Computerworld nemrég megjelent cikke szerint a gépeket leghatékonyabban antibakteriális törlővel lehet kezelni, de a spray is megfelelő lehet.

A számítógépek, mint potenciális fertőzési gócpontok, egy további egészségügyi kockázatot is jelentenek, mely hasonló módon szintén súlyos költségekbe torkollhat. Az ínhüvelygyulladás hallatán talán sokakban felötlik ez a tipikus egérkór, amikor a folyamatos repetitív mozdulatok kikezdik a csuklót. További tipikus számítógépes betegségek közé tartoznak még a gerincet, hátat, nyakat érintő, sokszor fájdalmas betegségek, a fejfájás, illetve a mozgáshiányból fakadó elhízással járó bántalmak. Az efféle betegségek, sérülések akár az alkalmazott teljes kieséséhez vezethetnek, és igen lassan gyógyulnak — a megelőzéshez jól megvilágított helyiségek, ergonomikus asztalok, székek, gépek, és rendszeres mozgás és pihentetés szükséges.

A számítástechnika egyéb többé-kevésbé rejtett költségeivel kapcsolatos angol Computerworld-cikk itt olvasható.

 

url: http://www.hwsw.hu/hirek/33536/szamitogep_ergonomia_egeszseg.html
dátum: 2007. június 1.
irta: Bizó Dániel (vezeteknev.keresztnev@hwsw.hu)
rovat: eco@tech, rövid hírek