A Nemzeti Digitális Adattár bemutatkozása (2004)

Az NDA hálózaton keresztül elérhető, interaktív és multimédia képességekkel rendelkező, digitális dokumentumokra épülő, szabványos metainformációs rendszer használatán alapuló, osztott adatkezelés elvén működő információs rendszer.

2004. június 3-án tartotta a Nemzeti Digitális Adattár Programiroda első nyilvános konferenciáját „Nemzeti Digitális Adattár – A Jövő Digitális Kultúrája” címmel. Ezen a rendezvényen mutatták be először a rendszer elemeit, az NDA tartalmakat működés közben.
A Nemzeti Digitális Adattár az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kiemelt digitális tartalomfejlesztési programja. Az alapelvek lefektetése két éve kezdődött, a rendszer mára elkészült, feltöltése folyamatos, s a „lelkét” adó keresőmotor fejlesztésének első szakasza is lezárult. Az intézményeknél digitalizált tartalmakat és metaadatokat az NDA szakértői által kidolgozott szabványajánlások szerint rendszerezték. Az első tartalmak az IHM által támogatott intézmények dokumentumaiból kerültek ki: A38, OSZK, MTI, Skanzen, Tárki, Magyar Rádió, Magyar Mozgókép Közalapítvány, Neumann-ház, Budapest Music Center, Centropa, Budapesti Holocaust Múzeum.

A Magyar Információs Társadalom Stratégia tartalomfejlesztési törekvéseinek megvalósítására irányuló Nemzeti Digitális Adattár (NDA) program a tudásalapú társadalom, a digitális kor új archívuma, mely nemzeti kultúránk értékeit teszi elérhetővé digitális formában az érdeklődők számára úgy, hogy kihasználva a hálózati médium újszerű vonásait a szolgáltatási szinten, hozzáadott értéket teremt. Az NDA hálózaton keresztül elérhető, interaktív és multimédia képességekkel rendelkező, digitális dokumentumokra épülő, szabványos metainformációs rendszer használatán alapuló, osztott adatkezelés elvén működő információs rendszer. Az NDA a magyar kultúra értékeit emeli át a digitális kultúra világába. Elsődleges célja a magyar nyelvű kultúra iránt érdeklődő közösség igényeinek kiszolgálása; felügyeli és biztosítja, hogy a magyar nyelvű dokumentumok tartalmi és formai jellemzőit leíró információk angol nyelven is elérhetőek legyenek.

Az NDA olyan kezdeményezés, önszerveződő mozgalom, amely összeköti mindazokat a szereplőket, akik arra törekszenek, hogy a nemzeti kultúránk szempontjából fontos értékeink a digitális világon belül minél teljesebb mértékben és minél integráltabb módon, minél több ember számára, minél könnyebben elérhetővé váljanak. Az NDA folyamat, melynek nem lehet vége mindaddig, amíg a nemzeti kultúra digitális reprezentációját fenn akarjuk tartani.

 

Pingvin 2004.06.08.