A mobil mozgásából megállapítható a PIN-kód! (2017)

A hackerek a mozgásérzékelők beírás közben szolgáltatott adataiból könnyen visszafejthetik a jelszót.

A British Newscastle University kutatócsapata szerint a hackerek viszonylag egyszerűen ellophatják négyszámjegyes PIN-kódunkat. Nem kell mást tenniük, mint a mobil mozgásérzékelő adatainak megcsapolásával rögzíteni, gépelés közben hogy mozdul el az eszköz, és ebből egyszerűen megállapíthatják a belépési kódot.

A módszer bemutatásakor a kutatóknak már elsőre is hetven százalékos biztonsággal sikerült eltalálniuk a négy számjegyből álló PIN-kódokat, ötödik nekifutásra pedig minden PIN-kódot száz százalékos biztonsággal beazonosítottak.

A legtöbb okostelefonban, tabletben és hordható eszközben többfajta szenzor (GPS, giroszkóp, gyorsulás- és elfordulás-érzékelő stb.) található. És mivel a mobilappoknak és webhelyeknek nem feltétlenül kell engedélyt kérniük a hozzáféréshez, a rosszindulatú programok titokban kikémlelhetik a szenzoros adatokat, és elemzésük alapján a mobil helyétől a beírt jelszavakig sokfajta bizalmas információhoz hozzájuthatnak.

És ami a legaggasztóbb: a kutatók szerint az adatok egy részét akkor is meg tudják szerezni, ha teljesen lezárjuk a mobilt!

A cikk