A cégek az ablakon szórják ki a pénzt (2015)

A vállalatok egyharmadánál soha sem kapcsolják ki a számítógépeket, ami éves szinten iszonyatos pénzkidobást jelent.

A kelet-európai vállalatok számítógépeinek közel egyharmada bekapcsolva marad éjszakára is, ami jelentős hatással van az energiafogyasztásra. A szlovák alkalmazottak a legfigyelmetlenebbek, ugyanis a felmérésben résztvevő szlovák vállalatok 55 százalékánál maradtak bekapcsolva a számítógépek még azután is, hogy az alkalmazottak hazaindultak a munkahelyükről. Csehországban a vállalatok több mint egyharmada (36%) pazarolja az energiát azzal, hogy munkaidőn kívül is bekapcsolva hagyja a számítógépeket. A magyar és a lengyel vállalatoknál a legjobb a helyzet, hiszen a vállalatoknak csak 17%-a pazarolja az energiát. Ezeket az eredményeket az Intel megbízásából, a négy közép-európai ország 576 vállalatának bevonásával, 2015. február-márciusban készült felmérésben publikálták. A felmérés egyáltalán nem támasztja alá azt az általános feltételezést, hogy a számítógépeket szoftverfrissítések és a számítógépek karbantartása miatt hagyják bekapcsolva a munkaidőn túl a felhasználók.

Ami a vállalatok méretét illeti, a 200 főnél kevesebb főt alkalmazó középvállalatok a legfigyelmesebbek a számítógépek kikapcsolására vonatkozóan, a nagyobb cégek pedig kevésbé törődnek ezzel: a 200-500 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál tízből három számítógépet hagynak bekapcsolva éjszakára, míg az 500-nál több dolgozót foglalkoztató cégek esetén tízből négyet. A bekapcsolva hagyott számítógépek által okozott veszteség természetesen a számítógépek számának megfelelően többszörös, s emiatt a nagyobb vállalatoknál a veszteség sokkal jelentősebb.

A fent említett tények közvetlen összefüggést mutatnak a Csehországban tapasztalt helyzettel, ahol a rendszergazdák és informatikai osztályok a legkevésbé motiváltak az energiatakarékoskodásra. A cseh vállalatok közel kétharmadánál (64%) a rendszergazdát egyáltalán nem érdekli a készülékek általi energiafogyasztás. Hasonló a helyzet Lengyelországban (60%) és Szlovákiában (54%) is. Egyedül Magyarországon mutatták ki azt, hogy a vállalatok többsége (52%) ösztönzi a rendszergazdát az energiatakarékos megoldások használatára.

Képzés és technológia – ideális esetben mindkettő – az energiahatékony viselkedés szolgálatában
A felmérés eredményei egyértelműen rámutatnak, hogy számos vállalat és az alkalmazottak hasznára válna a jobb képzés vagy az olyan technológia, amely segítene nekik a gazdaságos és környezetbarát viselkedés elsajátításában. Az éjszakára bekapcsolt számítógépek használják a legtöbb áramot – ez főként az asztali számítógépekre igaz, amelyek még mindig többségben vannak az olyan energiahatékony mobil eszközökkel szemben, mint például a laptopok, az Ultrabookok és a 2 az 1-ben eszközök. Egy bekapcsolva hagyott ötéves asztali számítógép 115 forintnak megfelelő áramot fogyaszt naponta még akkor is, ha a monitort kikapcsolják. Ha az alkalmazottak a hétvégére, az ünnepekre és a szabadságuk idejére sem kapcsolják ki a számítógépeket, akkor az ilyen számítógépek használata több mint 40 ezer forintnyi áramköltséget jelent éves szinten.

A vállalatoknál tapasztalt árampazarlásra válaszul az Intel kifejlesztette a vPro technológiát, melynek segítségével távolról is ki lehet kapcsolni a számítógépeket a munkanap végén, s a mindennapos karbantartás, a javítások és a frissítések még a számítógépek kikapcsolt állapota mellett is biztosíthatók. A vPróval történő távoli aktiválás és konfigurálás most már igen egyszerű műveletek annak köszönhetően, hogy a gyártó ingyen elérhetővé tette a vállalatok számára az összes ilyen célra szükséges szoftvereszközt.

Cikk: http://technet.hir24.hu/hirek/2015/04/02/a-cegek-az-ablakon-szorjak-ki-a-penzt/