7 toptrend az irodapiacon (2017)

A munkáltatók is kezdenek rájönni, hogy az embereknek nem feltétlenül kell az íróasztal mellett ülniük, hogy produktívak legyenek. Ráadásul a nagy, nyílt terek mellett az irodákban visszatérnek a privát szférát adó – az adatvédelmet is támogató – csendes zugok is.

Hitelesség és minimál

Néhány éve az ipari dizájn népszerű. Éljen a fedetlen betonfal meg a meztelen vezetékek és a szellőzőrendszer csövei a mennyezeten! A szaksajtó szereti ezt a stílust „hitelességközpontú dizájnnak” nevezni.

Biofília

Az üvegborítású épületet eleve úgy tervezik, hogy belső terei illeszkedjenek a nap mozgásához, a fényviszonyokhoz. Mert hiába töltjük napunk 90 százalékát beltérben, az evolúció során alapvetően ugyanazok a természetközeli életre vágyó emberek maradtunk, akik az őskorban voltunk.

Jön a zöld - Kép: bazaarvoice

Jön a zöld – Kép: bazaarvoice

Elkülönülés, zajszűrés

A munkavállalók 70 százaléka egy légterű irodában dolgozik. Az emberek naponta 86 percnyi hasznos munkaidőt veszítenek el a zaj miatt, átlagosan 11 percenként szakítva meg mások miatt a munkájukat. A paravánok felállítása egy-egy íróasztal köré csak a kezdet.

Kaphatók már olyan „akusztikus fotelek”, amelyek nem érnek véget a nyaknál, hanem hát és oldaltámlájuk a fej és a fül szintjéig magasodnak, hogy tompítsák a környező zajt. A felületük itt párnaszerű, mint ami a zajszigetelt ajtókon volt látható régen. Ugyanilyen felületet visznek fel azokban az újfajta, ajtó nélküli, nyitott fülkékben, amelyeket az irodák sarkaiban vagy a nagy irodák szélén, a falnál alakítanak ki, hogy a munkavállaló rövid időre félrehúzódhasson.

Flexibilitás

Mivel a startupok gyorsan nőnek, egyes projektjeik kinövik magukat. Mind több cég igyekszik ezért úgy kialakítani irodáját, hogy a bútorok, asztalok könnyen tologathatók és modulárisak, vagyis variálható alkotóelemekből álló és új formációkba rendezhetők legyenek, hiszen a céges folyamatok is változnak.

Kép: cafe 21

Kép: cafe 21

Játék és meditáció

Az 1995 után született Z generáció is jelen van már a munkaerőpiacon (legidősebb tagjaik 22 évesek), nekik biciklitároló kell, kávéházszerű tér a csevegésre, játékszoba billiárddal vagy csocsóasztallal, babzsák, miegymás. Az „atipikus iroda” így nappali, konferenciaterem, bár és meditációs hely egyben. Főleg a startupok szeretnek ilyen irodát kínálni az ifjú munkaerőnek.

Fa a szobában

Nagy a keletjük a természetes alapanyagoknak. Fa látható minden mennyiségben, akár rácsszerű, térelválasztóról, faldekorációról van szó, akár recepciós és bárpultokról. A fa lehetőleg úgy legyen megdolgozva, világosan pácolva, hogy látszódjon a mintázata, erezete. Sokan hulladékfát használnak a beltér dekorálására, mint például a Kickstarter tette brooklyni székházában.

Mobilis munkavégzés

Nemcsak a táblagépek, de a hordozható okoseszközök is mobilisabbá teszik a munkavégzést. Felmérések szerint a munkahelyek 30-40 százaléka úgyis rendszeresen kihasználatlan, mert az alkalmazottak éppen másutt tartózkodnak. A következő lépés a kiterjesztett valóság (augmented reality) és a virtuális realitás (VR) használata, szimulációkra, projektvizualizációra, sőt telekonferenciára vagy távoli helyzetfelmérésre is. A Microsoft HoloLensszel 3D-ben lehet szemléltetni, sőt módosítani dizájnterveket, akár abban a helyiségben állva, ahova tervezték azt a gyártósort, bútort vagy éppen dekorációt.

A cikk