2013 - Nyomtató választás TCO összehasonlítással

 

 

Nyomtató választás TCO összehasonlítással

 

Böhm Richard

Bölöni Brigitta

Giczi Dániel

Oros Zhanetta

Piszker Flóra

Simon Ágnes

Szávics Dániel

Székely Kinga

Tóth Ádám

Tóth Krisztina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarországon még ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy ha egy cég egyszer beruház egy nyomtatóra, akkor kézen fekvő megoldás minden dokumentációt azon elkészíteni, mert már „úgyis ott van”. Tapasztalataink szerint ilyenkor a költségekért felelős vezetők nem gondolnak bele abba, hogy ez valójában milyen kiadásokkal is jár. Egy nyomtató/másoló beruházási költsége egyszerre, vagy részletekben jelentkezik, de ez még csak egy alap költség, bár a legnagyobb összeg. Természetesen, ennek ára megjelenik minden egyes kézbe vett, nyomtatott oldal előállítási költségében.

A fent említett költségeket tartalmazza a TCO (Total Cost of Ownership, Teljes Tulajdonlási Költség), amely egy olyan becslés melyben az eszköz teljes életciklusának költségét felmérik ide értve a vásárláskor fellépő hardware vagy software költség mellett a karbantartási és üzemeltetési költségeket, esetleges képzést, ha szükséges.

A nyomtatóknak rengeteg fajtája létezik: 10-15 alapvető fajta van, és ezen belül több száz típus, altípus, s ezek között pedig néha átfedések is vannak.

Ahhoz, hogy a vállalatunk legköltséghatékonyabban kezelje az iratkezeléssel és nyomtatással járó kiadásokat, az egyik legfontosabb dolog a számunkra legmegfelelőbb készülék beszerzése. A legnépszerűbb, nagyvállalatok által használt nyomtatók a lézer- és a tintasugaras készülékek.

Az első kérdés, amire válaszolni kell, hogy feltétlenül szükség van-e a színes nyomtatásra? Amennyiben nem, akkor egyértelműen egy megbízható lézernyomtató a jó választás.

A lézer nyomtatókat kitűnő nyomtatási minőség, nagy sebesség, alacsony üzemelési költség jellemzi.

A legdöntőbb előnye talán a sebesség és a nyomat tartóssága: a lézernyomtató egy speciális port éget bele nyomtatáskor a papírba, így alkotva egy nedvességálló nyomatot. Ezzel szemben a tintasugaras nyomatoknak csak egy része vízálló, pl. az erre specializált festékek használatakor.

Viszont a lézernyomtatók nagy része nem multi funkciós, tehát ha másolni és scannelni vagy esetleg faxolni is szeretnénk, akkor meggondolandó, hogy megfelelő társ lesz-e a lézernyomtató, mivel minden igényt sajnos nem tudnak kielégíteni ezen a téren, külön faxot, fénymásolót, illetve scannert kell mellette fenntartani (energiafogyasztást tekintve sem túl gazdaságos megoldás ez). A lézernyomtatók energiaigénye minden scannelő és másoló funkció nélkül is hatalmas.

Gondolnunk kell az esetleges meghibásodásra is. Lézernyomtató esetén egy alkatrész utánpótlás nemcsak nehézkes, hanem sikeres beszerzés esetén igen költséges, akár több új nyomtatót is vásárolhatna a cég abból az árból, melyet az utánpótlásra áldoz.

Amennyiben fontos számunkra a színes, minőségi nyomtatás, inkább válasszunk egy tintasugaras készüléket. A tintasugaras nyomtatók tintapatronokkal tintacseppeket juttatnak a papírlapra, és ezzel a technikával a karaktereket képesek sokkal több képpontból összeállítani, tehát a nyomat minősége viszonylag élethű és szép. Ezek a készülékek olcsóbbak, mint egy lézernyomtató és kevesebb az áramfogyasztásuk. Viszont sokkal lassabban működik, egy oldal nyomtatási költsége is sokkal magasabb, és ha sokáig nincs, használatban a patronban lévő festék könnyen beszáradhat.

A ma már ritkábban használt termo vagy hőnyomtató – a hőpapíros faxhoz hasonlóan- a nyomtatófejbe illesztett tűk segítségével megváltozatja a papír hőérzékeny rétegének színét. Mivel a nyomtató igen kis helyen elfér, egyszerű és szinte zajtalanul dolgozik, gyakran használják kisebb számológépekben, pénztárgépekben és más kijelzőknél (pl. sorszám kiadása a bankoknál) illetve faxokban. Az ehhez a nyomtatótípushoz szükséges papír drága, nem újrahasznosítható, illetve az idő múltával elszíneződik. Ezért az irodákban nem használják.

Nagy általánosságban a készülék funkcióin felül két másik szempontot tartanak szem előtt a nyomtató vásárolni szándékozó cégek. Mégpedig az árat és hogy mennyi pénzért lehet hozzá tonert/festékkazettát vásárolni. Egy ilyen fontos beruházásnál ezek a szempontok nem bírnak olyan nagy jelentőséggel, így figyelembe veszik a sebességet, az értékcsökkenést és a lapköltség számításánál már az után gyártott tonereket is. A legfontosabb szempont egy nyomtató esetében, hogy mennyibe kerül egy lapon a festék, számítható formában a toner/festék ár. A tonereken álló adatok általában egy A4-es papírlap 5%-os lefedettségére vannak kalkulálva, a közepes kategóriájú gépek esetében ez 1000 és 100 000-es kapacitású festékkazettákat jelent, az áruk típustól függően akár nagyon eltérőek is lehetnek. Az után gyártott tonerek természetesen mutatnak minimális minőségbeli eltérést a jóval többe kerülő gyárival szemben. A lapköltséget még azzal is jól lehet csökkenteni bizonyos készüléktípusoknál, hogy csak a festékport vásároljuk meg és csak feltöltjük a tonert. Ezt sajnos nem mindegyik készüléknél tudjuk alkalmazni és emellett az újratöltés és az utángyártott tonerek használatával jóval gyakrabban fordulnak elő hibák, amelyek akár a készülék meghibásodásához is vezethet. A lapköltségbe ritkán számolják bele a készülék értékcsökkenésének értékét, pedig kihasználatlan gépek esetében ez is tudja növelni az egy lapra jutó költségeket. Megbízhatóság miatt érdemes egy nevesebb márkát választani és kis mértékben figyelembe kell venni a gépek megjelenési formáját és súlyát is. Egy kis könnyű és – akármennyi furcsán is hangzik – szép géppel mindenki szívesebben dolgozik.

A technika gyors ütemű fejlődésének már szinte csak multi funkciós gépeket, másoló, scanner, fax funkciókkal egybegyúrt nyomtatókat találunk a piacon, így csökkentve az energiafelhasználást is. Sebességben, extra funkciókban és terhelhetőségben mutatkoznak a legnagyobb eltérések. Magánszemélyek és cégek esetében a fenti szempontok valamilyen kombinációja alapján döntenek, de megesik, hogy csak érzelmi alapon döntenek vagy csak egyetlen egy szempontot vesznek figyelembe. Így a nyomtató választás inkább mondható szubjektívnek, mint objektívnek.

Mint más irodagépnél is, a nyomtatók területén is megfigyelhető, hogy a gyártók egyre több környezeti szempontot vesznek figyelembe a tervezésnél. Az egyes típusoknak – környezetvédelmi szempontból- eltérő hátrányai és előnyei vannak.

Természetesen a használat fázis alatt keletkező környezeti hatások mellett mindegyik nyomtatótípusnál másodlagos szennyezésnek kell tekinteni a hulladékká vált gépet, a festékkazettákat, illetve az összes felhasznált festékanyagot, hiszen a nyomtatványok előbb-utóbb hulladékká válnak, a rajtuk lévő vegyi anyagokkal együtt.

A nyomtatók környezeti hatásainak áttekintésének megkönnyítésére táblázatba foglaltuk a legjellemzőbb tulajdonságokat, a leginkább használt típusokra vonatkozóan.

 

Nyomtatótípusa Papír Energiafelhasználás Zajterhelés Ózonkibocsátás
Hőnyomtató Hőérzékeny Nincs adat Alacsony Nincs
Pontmátrix Normál 30- 60 W Közepes

50-58 dB

Nincs
Lézernyomtató Normál 100- 200 W Alacsony 45-50 dB Minimális
Tintasugaras nyomtató Normál 12-48 W, nyomtatási sebességtől függően Alacsony 45-50 dB Nincs

 

A technika fejlődésével újabb ötletek jelennek meg. Vannak, amelyek a használhatóságot helyezik előtérbe. Például a HP olyan gépet szeretne, amelyhez nincs szükség számítógépekre, az internetre kapcsolódva elérhetjük dokumentumainkat, böngészhetünk netes fényképalbumunkban. A netes nyomtatókat elérhetjük az okostelefon platformokhoz tervezett alkalmazások és a már említett e-mailcímen keresztül is. Ezzel gyakorlatilag kiválthatjuk a faxolást is, hiszen ha egy dokumentumot elküldünk egy irodában álló nyomtatóra, akkor az ott rögtön papír formájában jelenik meg.

Egyetemünkön is egyedülálló nyomtatókat mutattak be, a szerkezet a hagyományos tintasugaras technológiánál nyolcszor gyorsabb technológiára épül. Az egymás mellé kötött öt nyomtatófejből álló széles formátumú, színes tintasugaras nyomtatás mind a minőség, mind a sebesség és ár paraméterének szempontjából a világon egyedülálló megoldást jelent. A rendkívüli szerkezet elképesztő teljesítményre képes, négy másodperc alatt kinyomtat egy A0-s CAD rajzot, óránként 440-et vagy óránként 990 négyzetméter színes grafikát.

A nyomtató viszont nem csak egy gép, hanem egy komplett megoldás. A koncepció tartalmazza egyrészt magát a nyomtatót, továbbá a 2-4 papír henger tárolására alkalmas papíradagolót, az érintő kijelzővel szerelt, fedélzeti számítógépen futó Liberty vezérlő rendszert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az egyszerű üzemeltetést és karbantartást, továbbá a grafikai szektorban elengedhetetlen OWN-X RIP szoftvert a hozzá tartozó RIP szerverrel.

 

Ellenörző kérdések:

  1. Mi a TCO?
  2. Melyek azok a ráfordítások, amelyekre oda kell figyelni nyomtató vásárlásakor?
  3. Írja le a lézer/tintasugaras nyomtató 3 tulajdonságát!