ZOOM HELYETT: BIZTONSÁGOS ZOOM ALTERNATÍVÁK, VIDEOKONFERENCIA PROGRAMOK (2020)

Az elmúlt években a Zoom nagy népszerűségre tett szert a céges videokonferenciák területén, s ezen még nagyobbat dobott a COVID-19 koronavírus okozta világjárvány miatti megnövekedett home office igény. Csakhogy az elmúlt hetekben – épp a megnövekedett érdeklődés miatt – sorra derült fény a Zoom problémáira. Azt még valószínűleg sokan elnézték volna a cégnek, hogy a jelek szerint kissé túlzásba viszi a hirdetőkkel való adatmegosztást a Facebook és hasonló cégek eszközein keresztül. Viszont a folyamatosan újabb és újabb biztonsági problémák már sok céges felhasználó számára soknak bizonyultak (betiltotta a használatát az Elon Musk által vezetett SpaceX, de a Magyar Ügyvédi Kamara is hátat fordított a szolgáltatásnak). Így, miközben még mindig reménykedünk benne, hogy az amúgy sokoldalú és praktikus szolgáltatásnak sikerül felülkerekednie e kihívásokon (beleértve az adatvédelmi incidenst és a biztonsági hibákat), azért ajánlunk most néhány megoldást a Zoom helyett. Az alábbi biztonságos Zoom alternatívák szintén nagyszerű videókonferencia programok, így tökéletesek lehetnek bárkinek.

ZOOM HELYETT: BIZTONSÁGOS ZOOM ALTERNATÍVÁK, VIDEOKONFERENCIA PROGRAMOK

Bár az alábbi alkalmazásoknak csak egy része tudja hozni a Zoom minden lényeges funkcióját (képernyőmegosztás, felvétel készítése, csoportmunka stb.), biztonság szempontjából mindenképpen érdemes lehet most váltani a lenti megoldások valamelyikére. Később aztán újra visszatérhetünk majd a Zoomhoz is, ha a cégnek sikerült minden biztonsági problémát orvosolnia.

JITSI ÉS JITSI MEET

Nemrég részletesen bemutattunk egy nyílt forráskódú, ingyen (is) használható videokonferencia szoftvert, amelynek neve Jitsi Meet. Ez egy cross-platform alkalmazás, amely Windows, macOS, Linux, iOS és Android rendszereken egyaránt használható. Utóbbi két rendszerre le kell töltenünk az ingyenes kliens appokat, de asztali rendszerek esetében még erre sincs szükség, a rendszer működik bármely modern – WebRTC kompatibilis – böngészőben.

A Jitsi esetében ráadásul még regisztráció sem szükséges, pár mozdulattal létrehozhatunk egy videochat szobát, amelyet akár jelszavas védelemmel is elláthatunk, a linkjét pedig rögvest átküldhetjük azoknak, akiket szívesen látnánk a társalgásban. A Jitsi titkosítja a csevegéseinket (igaz, nem e2e módon), s természetesen akár több résztvevős konferenciákat is tarthatunk vele. Lehetőség van a megbeszélések rögzítésére (ehhez Dropbox fiók kell), illetve a számítógép képernyőtartalmának megosztására is.

Érdekesség, hogy a Jitsi adott esetben akár saját szerverre is telepíthető, így fokozhatjuk is a biztonságot, cserébe persze nekünk kell gondoskodni az ehhez szükséges erőforrásokról.