Hogyan működnek a hallgatói szervezetek járvány idején? (2020)

2020. május 19. 20:54Lassan visszaáll az egyetemeken az élet, az oktatók mellett a hallgatói szervezetek is újra tevékenykedhetnek. De hogy élték túl a karantént e szerveződések? A Youth Business Group (YBG) például teljes stratégiaváltással. 

A járvány idején nemcsak a hagyományos oktatás lehetetlenült el, hanem a hallgatói szervezetek tevékenysége is megnehezedett. De nem feltétlenül szünetelt, ahogy azt a Youth Business Group példája is mutatja. A YBG azt egyik legnagyobb hallgatói ernyőszervezet, kilenc önálló, különböző tudományterületekhez köthető diákszervezetet tömörít, amiken keresztül tehetséggondozással és vezetőképzéssel foglalkozik az egyetemisták körében. Így egyrészt a tagok szakmai képzést kapnak, gyakorlati oktatással már fiatalon megtapasztalhatják, mit jelent a felelősség, a vezetői szerep. Továbbá, ahogy magukról mondják, a pozitív, jövőorientált szemlélet szeretnék közvetíteni.

Mindennek az átadása, a közösség online fenntartás, a projektek folytatása komoly tervezői munkát igényelt, de úgy tűnik, sikerült innovatív megoldásokat találniuk. „A YBG rendelkezik digitális stratégiával és informatikai fejlesztésekkel, így könnyebben alakítottuk át működésünket teljesen digitálissá. Az egyetlen kihívást nekünk is az üzletfolytonosság okozta, hogy a 700 fős tagságunk képzése folyamatos legyen. Négy nap alatt újraterveztünk, és handoutokkal együtt, partnereinkkel egyeztetve felállítottuk az infrastruktúrát, ami ahhoz kell, hogy a Talent Program képzései megvalósuljanak, és ezt a terhelést szervezeti szinten elbírjuk” – mesélte el nekünk a szervezet informatikai vezetője. 

Bár az informatikai háttér fontos, mégis fontos kérdés, hogy mit csinál egy 700 fős egyetemista közösség karantén idején, hogy fenntartsa az aktív közösségi életet. Először is a közösségi eseményeket áthelyezték az online világba, legtöbbször Zoomon videós beszélgetések, játékok, programok formájában. Emellett egész hetes challange-rendszer alakult ki, amiben különböző játékos kihívásokban vesznek részt a tagok, hogy folyamatosan bevonva érezzék magukat. A visszajelzések is online formában működnek, valamint a díjazás is. 

A külső partnerekkel és egyetemekkel való kapcsolattartás sem állhatott le. A YBG eredetileg a Budapesti Corvinus Egyetemről indult, de ma már több másik budapesti egyetemen is jelen vannak tagszervezeteik. Lassan pedig már Budapestről is kilép a YBG; a cél a tudás megosztása vidéki, külhoni és külföldi egyetemekkel, ott is diákszervezetek alapítása a helyi leglelkesebb és legambiciózusabb hallgatókkal.

Mindezt a YBG alapítója és elnöke így foglalta össze: „A YBG célja összegyűjteni és képezni a lelkes, ambiciózus fiatalokat Magyarországon, sőt európai szinten, akik a jövőben az üzleti és közéleti vezetők, döntéshozók és cégtulajdonosok lesznek – méghozzá fiatalon, abban a korban, amikor még fogékonyak és formálhatók, és átadható nekik a pozitív, problémamegoldó attitűd. A koronavírus okozta helyzet ebben nem akadályozhat meg minket, igyekeztünk a kihívásokra minél gyorsabban és jobban reagálni. A mentalitásunk egyébként is pozitív és jövőorientált, az effajta nagyobb nehézségekben is a lehetőségeket próbáljuk látni.

https://mandiner.hu/cikk/20200519_hogyan_mukodnek_a_hallgatoi_szervezetek_jarvany_idejen